ua en ru

Китай витратить 6,8 трлн дол. на урбанізацію

Китай повинен буде витратити принаймні 41,6 трлн юанів (6,8 трлн дол.) протягом 20 років для інтеграції сільських працівників в міста. Тільки після цього буде відчутна користь від урбанізації.

Китай повинен буде витратити принаймні 41,6 трлн юанів (6,8 трлн дол.) протягом 20 років для інтеграції сільських працівників в міста. Тільки після цього буде відчутна користь від урбанізації. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

При цьому витрати можуть перевищувати 75 трлн юанів при сценарії з активнішими витратами на поліпшення умов життя і якість житла, наголошується в дослідженні ООН. Згідно з прогнозом організації, міське населення в Китаї виросте з 666 млн в 2010 р. до 976 млн в 2030 р., а інтегрувати буде необхідно близько 210 млн робочих-мігрантів.

В ООН вважають, що міграція такої великої кількості сільських жителів в міста не сприятиме соціальній стабільності, упорядкованості міста і стійкому розвитку. Фактично на кожного мігранта уряд повинен буде витратити 80 тис. юанів. Якщо не враховувати пенсійні витрати, то цифра складає 46 тис. юанів. Нагадаємо, що номінальний валовий продукт Китаю торік склав 51,9 трлн юанів.

Значно збільшити частку міського населення і зробити її домінуючою в Китаї планується протягом 60 років, Європе було потрібно 150 років, а в Латинській Америці на це пішло 210 років.

Прем'єр Китаю Лі Кецян вважає, що урбанізація є важливим чинником для зростання економіки, модель якої спирається на споживання, а не на інвестиції і експорт. Він робить ставку на те, що 260 млн робітників і членів їхніх сімей стануть постійними міськими жителями, а це підвищить рівень споживання і підтримає економічне зростання.

Цього року ВВП може вирости на 7,5%, вважають економісти, опитані Bloomberg. За оцінками Світового банку, щорічне зростання ВВП сповільниться до 7% в середньому протягом п'яти років до 2020 р. і до 5,9% до 2025 р.

Одним з найгостріших питань, що стоять перед політиками, є фінансування урбанізації. Необхідно створювати інфраструктуру, враховувати витрати на забезпечення мільйонів нових громадян послугами охорони здоров'я, соціального забезпечення і освіти.
Експерти відзначають, що основне навантаження лягає на бюджети муніципалітетів, а вони можуть опинитися не в змозі витримати ці витрати. Так, наприклад, для переселення 700 тис. осіб до Пекіна буде потрібно близько 77 млрд юанів в рік, що еквівалентно збільшенню податкових надходжень на 25%.

При цьому сільські жителі вибирають для переселення найбільші міста, яких налічується близько 70, оскільки це відкриває для них відмінні можливості для працевлаштування, можливості здобування освіти, медичних послуг. Інші 610 міст не можуть так привертати мігрантів, тому вони успіхом не користуються.

Зараз в міських районах проживає близько 691 млн осіб, тоді як у сільській місцевості - близько 657 млн. Рівень урбанізації виросте приблизно до 66-67% до 2013 р., тобто щороку з сільської місцевості в міста переїздитиме близько 13 млн осіб.