ua en ru

Китай схвалив приєднання ПАР до групи БРІК у 2011 р

Китай схвалив приєднання Південно-Африканської Республіки (ПАР) до групи БРІК (Бразилія, Росія, Індія, Китай) в 2011 р., передає РБК з посиланням на Reuters та офіційні китайські ЗМІ.

Міністр закордонних справ КНР Ян Цзечи оголосив, що БРІК схвалив повноправне членство ПАР в групі. Президент республіки Джейкоб Зума буде запрошений на саміт БРІК, який відбудеться в 2011 р. в Пекіні.

На даний момент економіка ПАР займає 31-е місце в світі за величиною, згідно з даними Світового банку за 2009 р. За прогнозом південноафриканського уряду, за 2010 р. вона повинна вирости на 3%, що відносне небагато в порівнянні, наприклад, з темпами зростання в Індії та Китаї. Крім того, економіка ПАР за розмірами дорівнює лише чверті російської, яка є найменшою серед країн БРІК.

Абревіатура БРІК була вперше запропонована Джимом О'Ніл, аналітиком банку Goldman Sachs, в листопаді 2001 р. в аналітичній записці банку і послужила приводом до інтеграційних процесів між чотирма країнами. Зараз багато інвесторів розподіляють свої активи, спираючись на класифікацію БРІК, тому країни - учасниці організації в останні роки значно зміцнили свої позиції у світі.
Нагадаємо, що ПАР висловила бажання приєднатися до БРІК на саміті G20 12 листопада 2010 р. в Сеулі. Пізніше, 21 грудня поточного року, ідею підключення ПАР до діяльності БРІК схвалили Росія і Індія.