ua en ru

Китай не планує стимулювати економіку, - прем'єр КНР

Прем'єр Держради КНР Лі Кецян сказав, що влада країни не мають наміру використовувати стимулювання економіки для протидії уповільнення, тому що ризики переважують можливі вигоди. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

"Для досягнення цілей у цьому році не можна сильно покладатися на політику стимулювання або на державні прямі інвестиції. Ми повинні покладатися на ринкові механізми, - сказав Лі. - Опору уряду на інвестиції для зростання не тільки важко підтримувати, але вона також створює нові проблеми і ризики".

Таким чином, влада Китаю намагається знизити роль держави в економіці. Китаю навряд чи зараз піде на збільшення державних витрат або на зниження процентних ставок. Bank of America і JPMorgan Chase на цьому тижні знизили оцінки росту в 2013 р. до 7,6%.
Торік Китай знизив процентні ставки у два рази і прискорив узгодження інвестицій у відповідь на уповільнення зростання економіки.

Лі також зазначив, що уряд скоротить непотрібні перевірки та узгодження, щоб збільшити приватні інвестиції. За його словами, Китаю необхідно домогтися припинення адміністративної монополії в секторі фінансів, телекомунікацій, логістики, охорони здоров'я та освіти, щоб стимулювати зростання в секторі послуг.

"Бар'єри для входу в ці сектори високі або дуже високі, але потенціал цих секторів величезний для Китаю", - сказав він.
Мета уряду щодо зростання економіки на 2013 р. передбачає темпи в 7,5%.

Читайте також: У Китаї в квітня 2013 р. обсяг кредитування зріс на 16% - до 129 млрд дол