ua en ru

Китай почав морські випробування першого авіаносця "Варяг"

Перший китайський авіаносець, перебудований з колишнього радянського крейсера "Варяг", який Китай купив у України в 1998 році, вийшов у друге випробувальне плавання. Як повідомляє "Голос Америки", випробувальне плавання проходить на тлі посилення побоювань сусідніх країн з приводу територіальних претензій Пекіна.
Міністерство оборони Китаю повідомило, що корабель покинув порт у вівторок 29 листопада для проведення наукових експериментів.
Перші морські випробування переоснащенного корабля відбулися в серпні ц.р.
США висловили стурбованість недостатньою інформацією щодо нового авіаносця, але офіційні представники Пекіна заявили, що він не представляє загрози будь-якій країні.
Зміцнення військово-морського флоту Китаю відбувається на тлі дипломатичних розбіжностей з Японією відносно островів в Східно-Китайському морі і спроб Пекіна перешкодити В'єтнаму і Філіппінам в розвідку нафти і газу на шельфі спірних районів Південно-Китайського моря.
Командування ВМС КНР давно переймається проблемами виходу їх кораблів у Тихий океан. Японія дозволяє вільну навігацію повз гряди островів між Південною Кореєю і Тайванем і уважно стежить за пересуваннями китайських суден. Минулого тижня Міністерство оборони Японії повідомило, що шість китайських військових кораблів пройшли між двома її островами в західній частині Тихого океану.