ua en ru

У Китаї пригрозили Великобританії погіршенням стосунків через спорудження атомної станції

У Китаї пригрозили Великобританії погіршенням стосунків через спорудження атомної станції Фото: Китай хоче оплатити третю частину вартості проекту

Затримка з початком будівництва АЕС вже призвела двосторонні відносини до "критичного історичного моменту"

Стосунки між Китаєм і Британією можуть погіршитися через затримку прийняття рішення про будівництво атомної електростанції Hinkley Point в графстві Сомерсет. Про це заявив посол Китаю в Британії Лю Сяомін, передає ВВС.

У своїй статті у виданні Financial Times дипломат зазначає, що затримка з початком будівництва АЕС вже призвела двосторонні відносини до "критичного історичного моменту".


За його словами, взаємна довіра може бути поставлене під загрозу, якщо британський уряд не схвалить операцію.

"Я сподіваюся, що Британія залишить двері відкритими для Китаю і що британський уряд продовжить підтримувати Hinkley Point і прийме рішення якомога раніше, щоб проект успішно реалізувався", - зазначає Лю Сяомін.

Згідно з повідомленням, на даний момент Китай планує оплатити третину проекту, загальна вартість якого оцінюється у 18 млрд фунтів (23,5 млрд доларів).

Як повідомлялося раніше, в липні основний інвестор проекту, французька компанія EDF, вирішила почати будівництво в графстві Сомерсет. Однак влада Британії раптово заявили, що хочуть переглянути проект до початку осені.

Нагадаємо, у Британії через Brexit стало менше мільярдерів.