ua en ru

У Китаї звільнили з в'язниці нобелівського лауреата

У Китаї звільнили з в'язниці нобелівського лауреата Фото: Лю Сяобо (flickr.com-Eagle Huang)

У лауреата діагностований рак печінки в термінальній стадії

У Китаї звільнили з в'язниці правозахисника і лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо, засудженого за звинуваченням у підбурюванні до підриву державного ладу. Його звільнили через невиліковне захворювання, передає видання South China Morning Post.

Відзначається, що у лауреата, засудженого до 11 років в'язниці, діагностований рак печінки в термінальній стадії. За словами адвоката, зараз правозахисник знаходиться у лікарні.

Так, міжнародна організація Amnesty International зажадала від влади Китаю забезпечити Лю Сяобо необхідне лікування і негайно звільнити його і всіх інших борців за права людини, які перебувають в ув'язненні.

Зазначено, що лауреат був засуджений в 2009 році, після того як підписав Хартію-08 - маніфест, що містить критику авторитарного режиму в Китаї і закликає до конституційної реформи. У 2010 році правозахисник удостоївся Нобелівської премії миру "за тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

Нагадаємо, в кінці 2016 року нігерійський письменник і лауреат Нобелівської премії з літератури Волі Шоїнка розірвав американську грін-карту в знак протесту проти перемоги Дональда Трампа на президентських виборах в США.