ua en ru

Кістіон розповів, що необхідно зробити для відкриття ринку газу

Кістіон розповів, що необхідно зробити для відкриття ринку газу Фото: Володимир Кістіон (facebook.com/volodymyr.kistion)

У такому разі побутові споживачі отримають змогу самостійно вибирати постачальника газу

Віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон розповів, що необхідно зробити для відкриття ринку газу. Про це у Facebook повідомив Кістіон.

"Для відкриття ринку газу, щоб побутові споживачі мали змогу самостійно вибирати постачальника газу, залишається вирішити три ключових питання - ліквідувати монополію НАК "Нафтогаз", монетизувати субсидії та підвищити рівень життя українців", - написав він.

Як зазначив віце-прем'єр, це питання він сьогодні обговорював з директором секретаріату Енергетичного співтовариства ЄС Янезом Копачем.

Кістіон додав, що вільний ринок формується лише там, де відсутня монополія. Тому, за його словами, поки в "Нафтогазі" будуть зосереджені видобуток, транспортування та зберігання газу, лібералізувати ринок газу буде неможливо.

Кістіон додав, що анбандлінг або виділення оператора газотранспортної системи та підземних газових сховищ зі складу групи "Нафтогаз" є однією з головних вимог третього Енергетичного пакету ЄС і одна з передумов, щоб запрацював ринок газу.

"Ми уже створили незалежного оператора української газотранспортної системи - ПАТ "Магістральні газопроводи України". Затверджено план корпоративного управління цієї компанії, вирішено питання її фінансування, розпочато відбір незалежних директорів", - додав він.

Для відкриття ринку газу, щоб побутові споживачі мали змогу самостійно вибирати постачальника газу, залишається вирішити...

Опубліковано Володимир Кістіон 13 жовтня 2017 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" почав перший етап відокремлення функції оператора ГТС.