ua en ru

Кім Чен Ин заявив про наявність у КНДР водневої бомби

Кім Чен Ин заявив про наявність у КНДР водневої бомби Фото: Кім Чен Ин (AFP)

Це перший випадок, коли північнокорейський лідер повідомив про роботи зі створення водневої бомби

Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР) перетворилася на потужну ядерну державу, здатну підірвати як ядерну, так і водневу бомбу для захисту суверенітету. Про це заявив лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у ході виступу в центрі Пхеньяну, повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

За словами експертів, це перший випадок, коли північнокорейський лідер повідомив про роботи зі створення водневої бомби.

Водночас японське агентство Kyodo, наводячи слова Кім Чен Ина, стверджує, що лідер Північної Кореї говорив лише про наявність технології, необхідної для створення водневої бомби.

Минулого тижня колишній міністр оборони США Уільям Перрі розповів в інтерв'ю радіостанції "Голос Америки", що в 1994 році у Вашингтона був план завдати повітряного удару по ядерному дослідницькому центру Йонгбун, після того як влада Північної Кореї відмовилися приймати там експертів МАГАТЕ.

Перрі зазначив, що атака була скасована через побоювання, що відразу після бомбардування армія КНДР нападе на Південну Корею. В результаті вдалося досягти дипломатичного вирішення проблеми.

На початку 2000-х Пхеньян заявив про проведення успішних випробувань ядерної зброї та входження до клубу ядерних держав.

Нагадаємо, раніше КНДР була змушена відкласти розробки ядерної зброї через жорсткі фінансові санкції, ембарго на ввезення зброї та інші обмеження з боку міжнародного співтовариства.