ua en ru

Київрада спростила процедуру передачі в оренду майна територіальної громади Києва

Депутати Київради ухвалили "за основу" проект рішення про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва. "За" таке рішення проголосували 94 з 96 депутатів Київради, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив доповідач з даного питання начальник головного управління комунальної власності міськадміністрації Дмитро Парфененко, цим документом вносяться зміни до чинного порядку, що функціонує з 2006 року, який "безнадійно застарів".
"Ми приводимо у відповідність з чинним законодавством, з законом "Про оренду державного та комунального майна "норми чинного положення", - зазначив Парфененко.
Основні відмінності запропонованого порядку від вже чинного полягають в тому, що цим рішенням визначаються нові орендодавці. "Відповідно до закону "Про оренду державного та комунального майна", орендодавцями є: щодо цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів та майна понад 200 метрів квадратних - це головне управління комунальної власності, а щодо районного майна - районні державні адміністрації. Щодо майна менше 200 метрів квадратних - це комунальні підприємства та установи, тобто балансоутримувачі", - сказав доповідач.
Також цим рішенням передбачено вивчення попиту, "котрий полягає в опублікуванні повного списку об'єктів оренди в офіційних друкованих ЗМІ та надання можливості потенційним орендодавцям вивчити ці об'єкти і надати свої пропозиції". "Після цього, - сказав доповідач, - усі об'єкти оренди розподіляються на дві частини. Перша частина... це так звана "комерційна оренда"... В даному випадку орендодавець визначається на комерційній основі, призначає орендодавця комісія, яка створена за участю представників профільної Комісії з питань власності та за участю представників головного управління комунальної власності. Критерій визначення переможця - найбільша запропонована орендна плата. Друга частина - це некомерційна оренда. Це у випадку, коли на об'єкт оренди надійшла одна заявка, або надійшла заявка від установи чи організації, яка відповідно до законодавства України має право отримувати ці об'єкти в оренду без конкурсу. У даному випадку визначає орендодавця профільна Комісія з питань власності. Надалі відповідні рішення затверджуються розпорядчим актом відповідного орендодавця".
Також за словами Парфененко буде істотно спрощено механізм передачі в оренду і він "стає зрозумілим, прозорим, відкритим". Також істотно скорочується термін передачі в оренду. "Наприклад, відповідно до діючої методики, з моменту подачі заявки до моменту укладення договору оренди 8-9 місяців, а в разі прийняття запропонованого документа, терміни скорочуються до 3 місяців", - сказав Парфененко.
Варто відзначити, що депутати Київради за пропозицією депутата Алли Шлапак вирішили протягом тижня подавати письмові пропозиції до прийнятого за основу документу, з тим, щоб на наступному засіданні Київради, заплановане на 22 вересня, внести до нього необхідні зміни.