ua en ru

У Київській ОДА визначили точки зростання економіки столичного регіону

У Київській ОДА визначили точки зростання економіки столичного регіону Фото: стратегічна сесія

Стратегічна сесія "Економічний розвиток Київської області" у відкритому режимі розробила проекти у ключових напрямках розвитку економіки регіону: агропромисловому комплексі, інтелектуальному бізнесі (інформаційно-комунікаційні технології, наукоємне виробництво), житлово-комунальній сфері, промисловості, транспорті та логістиці, а також рекреаційно-туристичній сфері. Захід у форматі "світового кафе" (метод фокусованого неформального обговорення, що проходить в окремих тематичних групах) відбувся 10 липня в Українському домі в Києві за ініціативи першого заступника голови Київської ОДА Лева Парцхаладзе.

Протягом 5 годин представники КОДА, голови районних адміністрацій області, мери міст, представники малого та середнього бізнесу, роботодавців і профспілок, консалтингових компаній, інвестиційних банків, міжнародних організацій, зокрема ООН і МВФ, громадські активісти (майже 200 осіб) виробляли шляхи вирішення найбільш гострих проблем регіону, що дозволило б прискорити розвиток економіки.

"Стратегія економічного розвитку Київської області розрахована на термін до 5 років. Під час цієї сесії ми напрацюємо проекти, які здатні показати результати вже протягом перших 3-4 місяців. Обговорення проходять публічно - ми хочемо враховувати всі думки. Ті завдання, які ми виробимо, стануть метою розвитку Київської області", - зазначив перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе під час відкриття сесії.

Крім того, за його словами, одним із пріоритетів економічного розвитку регіону є реалізація інвестиційних проектів у ключових сферах: туризм, промисловості, АПК, транспортно-логістичній сфері, ЖКГ, а також створення індустріальних парків, у яких планують розмістити, в тому числі і підприємства, нині базуються в Києві.

"Ми вже почали відбір майданчиків під індустріальні парки, готуємося надати підприємствам кращі умови утримання інфраструктури та роботи. Для області це дасть колосальний економічний ефект: наприклад, якщо ми перенесемо в область хоча б тисячу гектар промислових територій зі столиці, то зможемо додатково створити сто тисяч робочих місць і на 20% збільшити середню зарплату в Київській області", - прогнозує Парцхаладзе.

У свою чергу голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра запевнив, що "буде зроблено все, щоб Київська область була флагманом країни, регіоном, де підприємці хотіли б розвивати бізнес, вкладати гроші, створювати робочі місця".

"Це непросте завдання, але ми думаємо, що разом впораємося з цим", - підсумував він.