ua en ru

У Київській обл. планують очищати помірно забруднені землі від радіації, - Парцхаладзе

Київська область розглядає можливість запуску екологічного проекту з вирощування льону та конопель на територіях, помірно забруднених радіацією, для їх очищення. Про це повідомив перший заступник голови Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе на зустрічі з відомим французьким підприємцем українського походження Мішелем Терещенко, представниками міжнародної компанії Babcock & Wilcox, віце-президентом Національної академії аграрних наук України Максимом Мельничуком та іншими учасниками проекту.

"Вирощування сільськогосподарських і технічних культур на землях, забруднених радіацією, дозволить очистити уражену місцевість для того, щоб у подальшому використовувати її для робіт різного сільськогосподарського призначення. Така технологія розроблена провідними науковими інститутами України", - зазначив чиновник.

За словами Парцхаладзе, зараз спільно з профільними фахівцями необхідно вибрати території в регіоні.

"Ініціатива по вирощуванню культур на помірно забруднених територіях Київської області дозволить очистити місцевість, а в подальшому підвищить економічну ефективність регіону. Збільшення використовуваних земель в сільському господарстві забезпечить нові робочі місця", - упевнений політик.

Зі свого боку Мішель Терещенко помітив, що вже має досвід вирішення подібних завдань - його проекти успішно працюють в Сумській і Житомирській областях.

Крім підбору необхідних територій для сільгоспробіт у найближчих намірах обох сторін - розробка покрокового плану дій та підписання Меморандуму про взаємне співробітництво.