ua en ru

Київський апеляційний суд підтвердив необхідність плати за утилізацію упаковки товарів, що імпортуються в Україну

Київський апеляційний адміністративний суд остаточно підтвердив, що спільний наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства екології та природних ресурсів України і Державної митної служби України "Про затвердження порядку здійснення митного оформлення імпортних товарів у тарі і пакувальних матеріалах" є чинним і обов'язковим для виконання на всій території України. Про це повідомляє прес-служба "Укрекоресурсов".

"Цей документ забезпечує виконання постанови Кабміну, з боку імпортерів товарів у тарі та упаковці. А саме зобов'язує їх сплачувати кошти, за рахунок яких ДП "Укрекоресурси" розвиває національну систему збору, транспортування, переробки твердих побутових відходів у вторинну сировину та здійснює їх утилізацію. Спроби скасувати дію наказу - це, фактично, запрошення імпортерів смітити в нашій країні безкоштовно. Ми будемо продовжувати відстоювати свої позиції. Я сподіваюся, що далі буде простіше, тому що це не перше рішення суду, яке припиняє спроби деяких представників державних органів та міжнародних компаній скасувати плату за утилізацію сміття", - заявив директор "Укрекоресурси" Дмитро Радіонов.

Нагадаємо, що влітку 2012 р. постановою Вищого адміністративного суду України ряду відомих компаній ("Тетра Пак", "Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед", "Вітмарк-Україна" та ін) було відмовлено у визнанні незаконним і недійсним відповідного наказу.

Чергову спробу припинити дію того ж спільного наказу зробила у жовтні 2012 року Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, яку в кінці кінців не дозволив реалізувати Київський апеляційний адміністративний суд.

Щорічно в Україну ввозиться мільйони одиниць товарів у тарі та упаковці - з яких утворюється близько 35% сміття (у вигляді твердих побутових відходів), який залишається на звалищах нашої країни і вбиває українську екологію.