ua en ru

Київоблрада звернувся до Президента щодо змін до Конституції для виборності глав ОДА

Київоблрада звернувся до Президента щодо змін до Конституції для виборності глав ОДА

Сьогодні на сесії Київської обласної ради більшістю голосів прийняли звернення до президента України Петру Порошенку і депутатам Верховної Ради, в якому йдеться про необхідність внесення змін у Конституцію в частині призначення голів місцевих державних адміністрацій шляхом проведення прямих виборів губернаторів, повідомляється на офіційному сайті обласної ради.

За таке рішення проголосували 47 з 69 депутатів. У своєму зверненні депутати відзначають, що призначені Києвом голови ОДА часто не мають ніякого уявлення про специфіку та проблеми регіону, а роботу таких призначенців оцінюють не по тому, скільки ними зроблено для економіки краю, а по тому, як вони виконують вказівки з Адміністрації президента України. Тому депутати вважають, що губернатори в країні повинні обиратися громадою, бути відомими місцевим жителям, шанованими ними та підзвітними їм теж.

У зв'язку з прийняттям даного звернення голова Київської обласної ради Ганна Старикова зазначила: "У регіони з Києва призначають так званих "політичних парашутистів", яким невідома специфіка краю і проблеми суспільства". Старікова говорить про необхідність проведення реальної реформи державного управління в Україні.

"Реалії сьогоднішнього дня вимагають проведення обіцяної конституційної реформи і нових підходів у формуванні виконавчої влади на місцях. Насамперед, це стосується голів облдержадміністрацій, які повинні бути підзвітними місцевим громадам, а не президенту і уряду, які його призначили", - пояснив депутат облради, голова Опозиційного блоку Київщини Олександр Качний.

"Ми переконані, що проведення прямих виборів голів обласних державних адміністрацій стане важливим кроком на шляху демократизації суспільства і побудови нової моделі державного управління", - резюмував Качний.

Звернення до президента та Верховної Ради було ініційовано депутатами фракції Опозиційного блоку Київщини, ВО "Батьківщина" та інших фракцій.

Київоблрада звернувся до Президента щодо змін до Конституції для виборності глав ОДА