ua en ru

У Києві пройшов наймасштабніший хакатон з розвитку міста

У минулі вихідні керівник проекту Kyiv Smart City Юрій Назаров зібрав наймасштабніший хакатон у Києві, темою якого стала розробка інноваційних проектів, присвячених розвитку міста. Учасникам для цього давалася всього одна доба.

Як зазначається, поділитися ідеями на форум прийшли 50 команд, 5 з яких отримали сертифікати, які гарантують підтримку проекту містом.

"Ми розуміємо, що розробити повноцінний сервіс або мобільний додаток за 24 години важко, а при відсутності або частковій доступності тих чи інших даних, зробити це ще складніше. Тому оцінювали не стільки завершеність проекту, скільки системний підхід до вирішення завдання - розуміння проблематики, наявність опрацьованих матеріалів, даних, аналіз аналогів інших міст і загальне бачення розвитку проекту", - зазначив Юрій Назаров.

У Києві пройшов наймасштабніший хакатон з розвитку міста

Також учасники хакатона отримали можливість комунікації з менторами і експертами в різних питаннях. За словами Назарова, таке спілкування значно підвищує шанс, що проект буде дійсно збалансований з точки зору всіх учасників процесу, щоб не витрачати час на аналогічні речі.

При визначенні переможців враховувалося актуальність проекту з точки зору мешканців міста, можливість вирішувати певні проблеми, практичне або стратегічне значення для столиці, системність підходу до вирішення проблем.

У Києві пройшов наймасштабніший хакатон з розвитку міста

Так, за результатами голосування журі, переможцями стали команди "Енергоефективність", яка представила систему відстеження енергоефективності та тепловтрат будівель; "Кавун" з картою небезпечних вулиць міста Києва та повідомленням про перебування в небезпечній зоні; "ХАІ healthmonitor" з системою контролю стану здоров'я і місцезнаходження людини з пристроєм, який проводить вимірювання показань життєдіяльності, а інформацію направляє лікарю; "КиевДивСервіс" з сервісом для глухих людей, який допомагає спілкуватися, дає змогу викликати таксі, має список сурдоперекладачів, надає новини для глухих, дозволяє викликати співробітників ЖЕКу та екстрені служби; Open City з єдиною платформою, яка буде отримувати аудіо, відео та інші дані, після чого інтегрувати цю інформацію з муніципальними службами.

Як наголошується, всі ці проекти отримають від міста максимальну підтримку в пошуку спонсорів і реалізації. В рамках хакатона місто надало АРІ (базу даних), яка була проаналізована командами-учасниками. Останні, в свою чергу, розробили проекти, які, на їхню думку, допоможуть Києву.

За добу були створені готові продукти або прототипи для вирішення проблем у соціальній та міській адміністративній сферах міста.

У Києві пройшов наймасштабніший хакатон з розвитку міста

Нагадаємо, 1 вересня відбулася зустріч команди Kyiv Smart City з студентами київських вузів КПІ, КНУ ім. Т.Шевченка, Києво-Могилянська академія. На креативній сесії вони зуміли розробити ряд ідей і рішень, які були передані менторам та командам для роботи на хакатоні.