ua en ru

У Києві презентували інноваційні підходи до вирішення проблем здоров'я

У Києві презентували інноваційні підходи до вирішення проблем здоров'я Експерти обговорили загрози, які несуть за собою тютюнові вироби

67 відсотках випадків передчасної смерті серед працездатного населення України є причиною серцево-судинні захворювання, що в 4-5 разів перевищує аналогічний для розвинених країн світу показник. Про це під час круглого столу, який відбувся 22 вересня, говорили експерти в області кардіології, серцевої хірургії провідних наукових і медичних установ України, а також зарубіжні гості, йдеться на сайті МЦПД.

Микола Проданчук, директор Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Л. І. Медведя МОЗ України зазначив, що Україна має високий потенціал у галузі превентивної токсикології.

"Україна здатна внести свій професійний експертний внесок у об'єктивізації тих загроз, які несуть за собою тютюнові вироби. Також Україна одна з 14 країн у світі, яка вивчає безпеку тютюнових виробів і досліджує використання нових технологій доставки тютюну, зокрема електронної сигарети", - додав він.

Ріккардо Полоса, професор терапевтичної медицини Катанійского університету, зазначив, що одним з ключових питань, яке турбує фахівців в області суспільної охорони здоров'я, є вплив електронної сигарет на серцево-судинну систему довгостроковій перспективі.

"Існує багато стратегій, які вчені можуть застосувати, щоб зрозуміти, який вплив цих нових продуктів на респіраторне здоров'я та формування серцево-судинних захворювань. Довготривалі широкомасштабні дослідження, здавалося можуть дати об'єктивну відповідь про вплив е-сигарет на здоров'я людини, вимагають десятки років і величезний фінансові ресурс для проведення", - зазначив професор.

Доктор Полоса розповів, що в якості альтернативи іноземні фахівці використовують високочутливі тести, які фіксують ранні зміни субклінічного ушкодження здоров'я курців, перейшли на споживання е-сигарет. Згідно з результатами таких досліджень, використання е-сигарет у лікуванні тютюнової залежності дозволило знизити кров'яний тиск та контролювати його у курців з гіпертонією. Про поліпшення загального стану повідомили і «подвійні» курці, яким вдалося скоротити кількість спожитих традиційних сигарет з 20-25 до 4 штук в день.

Константінос Фарсалінос, лікар Медичного центру серцевої хірургії ім. Онассіса, пояснив присутнім, чому в цілях охорони громадського здоров'я слід використовувати продукти зі зниженим ризиком. Він підкреслив, що два шляхи кинути палити - самостійно чи з допомогою медикаментів, неефективні в більшості випадків. Зусилля тільки 5 з 100 курців, які намагаються кинути палити без використання допоміжних засобів, виявляються успішними, в той час як 20 з 100 курців кидають палити завдяки медикаментозному лікуванню.

Про позитивну динаміку скорочення кількості курців в Україні розповіла завідувачка лабораторією популяційних досліджень Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеско, Олена Кваша.

"Дані 35-річного дослідження Інституту ім. М. Д. Стражеско по поширеності куріння серед чоловіків у віці 18-64 років свідчать, що за останні 5 років вона знизилася з 44% до 35%", - заявила Кваша.

Експерт вважає це прямим відображенням зусиль держави, спрямованих на "боротьбу з тютюном".

Тим не менш, Кваша зазначила неоднозначність тлумачення впливу електронних сигарет на здоров'я людини та суперечливість наявних зарубіжних досліджень у цій області. Це змусило фахівців Інституту почати своє власне дослідження впливу електронних сигарет і систем нагріву тютюну на серцево-судинну систему, а також визначити ті фактори в організмі, впливають на розвиток інфарктів, інсультів в порівнянні з курінням традиційних сигарет. Проект стартував зовсім недавно, 14 вересня 2016, і триватиме півроку.