ua en ru

Київ має намір встановити ставку податку на нерухомість у 2%

Проект бюджету Києва на 2015 рік передбачає 50 млн грн прогнозних надходжень від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Проект бюджету Києва на 2015 рік передбачає 50 млн грн прогнозних надходжень від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Згідно з проектом рішення Київської міськради «Про встановлення місцевих податків і зборів», пропонується встановити максимальну ставку податку на нерухомість у розмірі 2%.

Ставка податку для об'єктів житлової нерухомості всіх місць розташування залежить від типу об'єкта. Будинки-інтернати для престарілих і інвалідів, будинки дитини та інтернати, будинки нічного перебування, центри реінтеграції, центри соціальної адаптації, соціальні готелі (хоспіси), будинки для біженців, притулки для бездомних оподатковуються аналогом за ставкою 0,01% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м бази.

Інші об'єкти житлової нерухомості - за ставкою 2% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м бази.
Такі об'єкти нежитлової нерухомості, як будівлі транспорту (паркінги), музеї і бібліотеки, будівлі дошкільних навчальних закладів, будівлі загальноосвітніх навчальних закладів, будівлі лікарень, навчальних закладів, материнські та дитячі реабілітаційні центри, пологові будинки, центри функціональної реабілітації, спортивні зали (споруди), історичні та охоронювані державою пам'ятки, будівлі для культової та релігійної діяльності, комунальні будівлі (споруди) оподатковуються аналогом за ставкою 0,01% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м бази.

Інші об'єкти нежитлової нерухомості - 2,00% мінімальної заробітної плати за 1 кв. м бази.

Як повідомлялося з посиланням на голову Державної фіскальної служби (ГФС) Ігоря Білоуса физичекие особи в 2015 році будуть сплачувати податок на нерухомість за 2014 рік за ставками, які діяли в 2014 році. У 2016 році фізособи будуть сплачувати податок за 2015 рік за ставками, встановленими органами місцевого самоврядування. Юридичні особи будуть сплачувати податок щоквартально в 2015 році згідно поданих ними декларацій до 20 лютого 2015 року за ставками, встановленими органами місцевого самоврядування.

З 1 січня 2013 року вступила в силу норма Податкового кодексу, згідно з якою житлова нерухомість, яка перебуває у власності як фізичних, так і юридичних осіб (у тому числі і нерезидентів), обкладалася податком.

Разом з тим Верховна Рада 4 липня 2013 року звільнила фізосіб від сплати 2013 року податку на нерухоме майно до 2014 року, відмінне від земельної ділянки, з причини браку на той момент часу на формування і неготовність реєстру його платників.
Відповідно до закону, ставки податку для юросіб становили 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків площею не більше 500 кв. м, і 2,7% - для квартир з житловою площею понад 240 кв. м і будинків понад 500 кв. м.

Документ також передбачав велику ступінь диференціації шкали податків: запровадження податку в розмірі 1% від мінімальної зарплати за 1 кв. м для фізосіб, які володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м, і в розмірі 2,7% при перевищенні 740 кв. м.

При цьому зберігалися ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинків не більше 500 кв. м, а також 2,7% - для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

Згідно з законодавством, мають пільги по сплаті податку на нерухомість надаються власникам нерухомості, якщо сумарна площа житла не перевищує: для квартир - на 120 кв. м, будинків - 250 кв. м, квартир і будинків - 370 кв. м.

З 1 січня 2015 року в Україні введено оподаткування нежитлової нерухомості, місцевим органам влади делеговані повноваження щодо встановлення ставки податку. Так, ставка податку за 1 кв. м загальної площі об'єктів житлової та нежитлової нерухомості для фізичних і юридичних осіб встановлюється в розмірі, що не перевищує 2% мінімальної заробітної плати у рік, або приблизно 24,36 грн (мінімальний розмір оплати праці станом на 1 січня 2015 року - 1218 грн на місяць - ред).

Закон передбачає пільги по сплаті податку на нерухомість для фізичних осіб. зокрема, база оподаткування квартири зменшується на 60 кв. м, будинки - на 120 кв. м. В разі одночасного перебування у власності платника податків різних типів об'єктів житлової нерухомості база оподаткування зменшується на 180 кв. м.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна