ua en ru

Київ повинен стати прикладом посткризового розвитку для інших регіонів, – експерти

В умовах складної економічної та політичної ситуації Київ, як столиця України, повинен стати прикладом посткризового розвитку для інших регіонів країни. Про це йшлося під час круглого столу "Місія та роль Києва в умовах кризи державності та глобальної невизначеності", організованого Інститутом стратегічних досліджень "Нова Україна".

За словами директора Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрія Єрмолаєва, анексія Криму, війна на Донбасі вплинули на стан економіки нашої держави. "Україні сьогодні важливо прискорити посткризовий розвиток. У деяких регіонів з'являється шанс на новий старт", - наголосив він. Він додав, що такі потужні регіони як львівщина, дніпропетровщина, харківщина мають внутрішні ресурси для стабілізації і розвитку. У той час, як миколаївщина, одещина, кіровоградщина, вінничина - дійсно можуть зайняти нову позицію в економічному житті країни.

"Тому, цим регіонам потрібна допомога, як новим локомотивам розвитку. Серед цих регіонів ми також розглядаємо Київ, який повинен бути першопрохідцем змін у країні", - наголосив директор Інституту.

За його словами, головними напрямками роботи на сьогодні є соціальні проблеми міста, розвиток інфраструктури та місцевого самоврядування, питання екологічної безпеки, розвиток культурних індустрій.

Секретар Київради Олексій Резніков, у свою чергу наголосив на необхідності проведення реформ та змін у Києві. "Змінювати столицю і не мати стратегії, яким повинне бути місто через десять, через п'ять років - це марна трата часу", - сказав він.

На його переконання, всі зміни в країні завжди починалися з Києва. "Тому ми приречені бути в авангарді змін і реформ. На нас будуть звертати увагу, як ми будемо розвивати столицю, так і буде розвиватися країна", - сказав він.

Директор аналітичного центру "Нова соціальна та економічна політика" Ірина Акімова зазначила, що одним з важливих напрямків розвитку Києва є покращення якості медичних послуг.

Вона наголосила, що необхідно запроваджувати цивілізовані механізми роботи медичної галузі, які ґрунтуються на економічних стимулах.

Нагадаємо, Фонд Сергія Льовочкіна "Нова Україна" спільно з Інститутом стратегічних досліджень "Нова Україна" розпочав програму "Центри розвитку нової України", мета якої - розробка плану розвитку п'яти обласних центрів - Вінниці, Одеси, Кіровограда, Києва та Миколаєва, які повинні стати локомотивами економічного зростання країни.