ua en ru

Кіберзлочинці використовують чужі комп'ютери для генерації нової кріптовалюти

Кіберзлочинці використовують чужі комп'ютери для генерації нової кріптовалюти Фото: кіберзлочинці використовують чужі комп'ютери для генерації нової кріптовалюти

Спеціальні програми встановлюються на комп'ютери під виглядом легальних програм

Для генерації нової кріптовалюти Zcash кіберзлочинці використовують чужі комп'ютери, встановлюючи на них спеціальні програми. Про це йдеться в повідомленні "Лабораторії Касперського".

В даний час, як відзначають експерти лабораторії, кіберзлочинці використовують для такого заробітку щонайменше 1 тис. унікальних комп'ютерів. Щомісяця вони можуть отримувати обсяг кріптовалюти, що дорівнює 6,2 тис. доларів, за рік заробіток може скласти 75 тис. доларів.

Спеціальні програми встановлюються на комп'ютери під виглядом легальних програм наприклад, прикидаючись популярним інструментом Task Manager для Windows. Часто такі програми користувачі скачують на торрентах.

Як відзначають фахівці, чисто технічно ці програми не є шкідливим ПО. Однак такі програми можуть завдавати шкоди користувачам. Зокрема, комп'ютер, що використовується для генерації кріптовалюти, споживає більше електроенергії. Крім того, сама програма використовує майже 90% оперативної пам'яті системи, що суттєво сповільнює продуктивність комп'ютера.

Нагадаємо, в листопаді понад 1 млн Android-пристроїв зазнали хакерської атаки.