ua en ru

КДБ Білорусі стежить за опозиціонерами за сприяння телеком-операторів, - AI

КДБ Білорусі стежить за опозиціонерами за сприяння телеком-операторів, - AI Фото: президент Білорусі Олександр Лукашенко

Amnesty International підготувала відповідний звіт на основі більш ніж 50 інтерв'ю

Спецслужби Білорусі стежать за представниками опозиції і громадськими активістами за сприяння телекомунікаційних компаній. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "КДБ вас слухає: в Amnesty International розповіли про стеження у Білорусі".

Матеріал ґрунтується на доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, який присвячений прослуховування громадських активістів та опозиції в Білорусі.


В основі звіту "it's Enough for people to feel it exists". Civil society, Secrecy and Surveillance in Belarus ("Достатньо усвідомлювати, що вона є". Громадянське суспільство, таємність і стеження в Білорусі"), підготовленого міжнародною правозахисною організацією Amnesty International (AI), знаходяться більш ніж 50 інтерв'ю. Експерти взяли їх у представників громадянського суспільства і опозиційних політичних сил Білорусі. Практично всі інтерв'ю анонімні, оскільки ті, хто спілкувався з AI, побоювалися за свою безпеку.

"Активісти, журналісти, члени опозиційних партій впевнені в тому, що їх постійно моніторять спецслужби і, в першу чергу, Комітет держбезпеки (КДБ). Як розповів один з активістів, постійний страх бути зафіксованим спецслужбами веде до "параноїдальним відносин" всередині суспільства", - йдеться в доповіді AI.

При цьому повідомляється, що прослуховування спецслужбами активістів у Білорусі ведеться у відповідності з законом. Ще в 2010 році президент Олександр Лукашенко підписав указ "Про затвердження Положення про порядок взаємодії операторів електрозв'язку з органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність", яким ввів у дію систему стеження СОРМ.

Ця система передбачає, що всі оператори зв'язку зобов'язані встановити в своїх мережах спеціальне обладнання та ПЗ, що дозволяє владі мати доступ до комунікацій, в тому числі, і без попередження оператора.

Нагадаємо, у Білорусі розслідують участь 138 громадян у бойових діях на Донбасі.