ua en ru

Кемерон відродив фонду для підтримки країн у боротьбі з тиском РФ

Кемерон відродив фонду для підтримки країн у боротьбі з тиском РФ Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон відродив програму часів Холодної війни з підтримки країн у боротьбі з "загрозою російського домінування". Про це пише Bloomberg з посиланням на британських чиновників.

Обсяг фонду становить 5 млн фунтів стерлінгів (7,35 млн євро). Він вже використовується для допомоги в побудові інститутів в Україні. Також буде виділено ще 15 млн фунтів стерлінгів для підтримки демократії в Молдові, Грузії, Боснії-Герцеговині та Сербії.

Моделлю для фонду стали програми фонду екс-прем'єра Великобританії Маргарет Тетчер Know-How Fund, заявили чиновники, що попросили не називати їх імена з-за того, що розмови про відновлення програми були приватними. Know-How Fund був створений в 1989 році і використовувався для допомоги в розвитку інститутів, управління і економіки в країнах радянської зони впливу, включаючи Польщу, Угорщину та Чехословаччину.

За даними Bloomberg, Кемерон повинен був розповісти про фонд на вечері після засідання Європейської ради в Брюсселі в четвер. Українська криза була спровокована слабкістю інститутів в країні, корупцією, заявили агентству офіційні особи. Тому російська опозиція намагається розвивати ринкову економку в пострадянській державі і мета фонду - не допустити повторення, призводить позицію чиновників агентство.

Напередодні лідери Європейського союзу доручили верховного представника у закордонних справах і політиці безпеки Федерике Могерини підготувати до червня 2015 року план дій по боротьбі з російської дезінформацією у висвітленні українського конфлікту.