ua en ru

Кожна третя квартира в Києві купується замість валюти

За підсумками листопада частка угод з нерухомістю на первинному ринку досягла 75% всіх.Про це повідомляє Бізнес.Вести з посиланням на старшого консультанта City Development Solution Вікторію Погасій .Такий зсув попиту в бік новобудов аналітики пояснюють, насамперед, поступовим зростанням цін, а також розрахунками у гривні (за квартири на вторинному ринку господарі знову хочуть отримувати долари). Зокрема, якщо гривня за рік втратила більше 50%, то квадратний метр у новобудовах подорожчав в середньому лише на 32,9%.

За підсумками листопада частка угод з нерухомістю на первинному ринку досягла 75% всіх.Про це повідомляє Бізнес.Вести з посиланням на старшого консультанта City Development Solution Вікторію Погасій .Такий зсув попиту в бік новобудов аналітики пояснюють, насамперед, поступовим зростанням цін, а також розрахунками у гривні (за квартири на вторинному ринку господарі знову хочуть отримувати долари). Зокрема, якщо гривня за рік втратила більше 50%, то квадратний метр у новобудовах подорожчав в середньому лише на 32,9%.


При цьому найсильніше гривнева вартість квадратного метра виросла в преміум сегменті - на 70% у гривні (при цьому ціна в валюті прогнозовано зменшилася на 10%), оскільки там використовується велика частка імпортних матеріалів. Бізнес-клас піднявся в ціні на 47,9% у гривні (до 21,9 тис. грн за квадратний метр) і втратив 24,9% у валюті; комфорт досяг 15,2 тис. грн. (зріс на 42,3% у гривні та на 31,1% у валюті). Економ-клас подорожчав всього на 23,6% у гривні - до 12,4 тис. грн. (упав на 34,7% в доларі).


Ринок продовжує розвиватися. "Жоден з об'єктів, на якому почалися продажі, не зупинений. Це дуже хороший результат, який засвідчує зрілість ринку і професіоналізм забудовників", - підкреслила Вікторія Погасій.

Всього з початку року в столиці почалися продажі в 33 нових об'єктах. Причому більше половини пропозиції сконцентровано в Дарницькому, Голосіївському і Дніпровському районах. І все ж це майже на 40% нижче рівня минулого року -11 тис. кв. м. в цьому році проти 19 тис. кв. м. у 2013-м. Нова пропозиція в цьому році відображає загальну тенденцію економії. Дві третини об'єктів - бюджетне житло вартістю до 800 тис. грн. До того ж пропозицію змістилося у бік однокімнатних квартир - їх зараз 56%. Приміром, на поверсі відбудеться 8-9 однокімнатних квартир і 1-2 двокімнатних, тоді як у минулому році частка одно - і двокімнатні квартири в комплексах частіше була рівною

Бізнес і преміум-клас " теж йдуть по шляху економії, пропонуючи більш ефективні планування. "Один з комплексів преміум-класу відкрив продажу в першій секції, яка складається тільки з однокімнатних квартир! У 2007-му, до кризи, уявити, що хто-небудь захоче купити однушку преміум-класу, було просто неможливо", - зазначила Погасій.


Експерти відзначають, що кожен стрибок валюти викликав у цьому році потік угод. "Зростання угод у квітні-травні, серпні, і тепер", - повідомила Вікторія Погасій.

Статистика переглядів порталу новобудов ЛУН.иа теж підтверджує підвищення інтересу до нерухомості на тлі здешевлення гривні. "У понеділок кількість переглядів розділу "Новобудови" збільшилася на 20% порівняно з минулим тижнем",- повідомив співзасновник ЛУН.иа Денис Циганок.

При цьому частка угод "не для життя" зросла з початку року майже в п'ять разів. Якщо в грудні минулого року такі покупки становили 8%, то в листопаді їх було майже 40%. При цьому, вважати їх інвестиційними складно: покупці сподіваються не заробити на перепродажу або вигідно здати в оренду, а просто намагаються зберегти гроші від знецінення. "У минулому році велика частина інвестиційних угод проходила за схемою: вкладаємо в будівництво на початковій стадії, після введення в експлуатацію продаємо. Прибуток доходила до 30%. Зараз нерухомість сприймається як альтернатива депозиту, люди просто ховають свої гривні в квадрати. Ніхто не зможе спрогнозувати, вона виросте в ціні або втратить через кілька років", - говорить Погасій.

У той же час тенденції "переведення на квадрати" валютних депозитів поки не спостерігається. "За валютні депозити купують нове житло тільки ті, хто давно це планував. Причому використовують схему, коли частина депозиту переводять в гривню і оплачують перший внесок, а з решти валютного депозиту оплачують розстрочку", - розповіла директор City Development Solutions Ярослава Чапко.Підстьобнув столичний ринок первинки і вимушений попит з боку переселенців. В цілому, за оцінками аналітиків, частка угод купівлі донеччанами досягає 8-10%, але в окремих комплексах вона значно вище. Люди вибирають комплекси з мінімальним ризиком, на останній стадії будівництва або вже введені в експлуатацію. "Цікавляться бюджетним житлом, перш за все. Наприклад, ближнім передмістям або комплексами на межі столиці", - повідомила Чапко.

Наприклад, в житловому комплексі "Академмістечко", за словами керівника департаменту нерухомості Максима Ноженко, з початку літа майже кожна друга угода укладена з переселенцями. "Цим покупцям важлива швидкість. Зараз наш комплекс зданий, вони купують і приступають до ремонту. Ми очікуємо, що переселенський попит буде тільки посилюватися, адже багато хто вже сприймають Київ як місто, де будуть жити в найближчі кілька років", - підкреслив Ноженко.
До кінця року забудовники спробують утримати ціни, але вже перший квартал дасть поступове зростання. За розрахунками City Development Solutions, до березня 2015 р. ціни на новобудови зростуть ще на 10-15%. При цьому, кількість нових об'єктів трохи знизиться, продовжиться тенденція оптимізації планувань.