ua en ru

У Казахстані судять українського журналіста за проведення "семінару по Україні"

У Казахстані судять українського журналіста за проведення "семінару по Україні" Фото: Олександр Гороховський (facebook.com al gorokhovsky)

Українця судять за обвинуваченням у порушенні трудового законодавства

В адміністративному суді Уральська (Казахстан) 17 вересня розпочалися слухання у справі журналіста Олександра Гороховського, громадянина України. Про це повідомляє видання "Радіо Свобода".

Українця звинувачують у порушенні законодавства про трудову діяльність іноземців у Казахстані.

Зокрема, Гороховський у ході виступу на суді повідомив, що приїхав у Казахстан для обміну досвідом на запрошення журналістів газети "Уральская неделя". Українець зазначив, що його візит мав приватний характер, оскільки сама зустріч проходила в форматі вільного спілкування і не передбачала фінансової винагороди.

У суді виступив також і Талгат Катауов, якого поліція називає джерелом, що повідомило силовиків про те, що в одному з уральських готелів проходить "семінар по Україні". Однак чоловік підкреслив, що нічого поліції не повідомляв, не мав ніякої інформації з приводу "семінару", а про Гороховського ніколи не чув. Про те, що його ім'я фігурує в адмінсправі, він дізнався від знайомих, які повідомили йому цю інформацію по WhatsApp.

Крім того, уральський журналіст Лукпан Ахмедьяров, який запросив українського журналіста, в суді зазначив, що "Школа журналістики" проходить в Уральську другий рік поспіль. На питання судді про те, чи проводиться навчання на платній основі, Ахмедьяров відповів, що навчання проходить безкоштовно. Журналіст просив суд прискорити розгляд справи, оскільки Гороховському вже довелося перенести дату перельоту і перебронювати квиток.

Однак сторона звинувачення попросила надати їй час, щоб уточнити свою позицію у цій справі. Суд було перенесено на 18 годин за часом Астани.

Вказано, що адмінпротокол щодо Гороховського був складений 15 вересня в одному з готелів Уральська, де проходив захід для молоді "Школа журналістики", який у поліції Казахстану називають "семінаром". Поліцейські, які прибули в готель, заявили, що у Гороховського немає дозволу на здійснення трудової діяльності в Казахстані.

"Українському журналісту інкримінували порушення частини адміністративного кодексу, зокрема регулюючої вимоги, яка пред'являється для в'їзду іноземців, які мають намір здійснювати трудову діяльність в Казахстані. Відповідно до адміністративного кодексу, подібне порушення передбачає штраф в розмірі понад 60 тисяч тенге (біля 5 тисяч гривень), адміністративний арешт на строк до 10 діб або видворення за межі країни", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, МЗС України висловило протест через рішення Верховного суду Російської Федерації про "законність" вироку щодо українського журналіста Романа Сущенка.

Відзначимо, що Сущенко затримали в РФ у 2016 році за підозрою у шпигунстві. Крім того, в РФ також вважають Сущенко кадровим співробітником української розвідки.