ua en ru

Казахстан планує зайняти в 2012 р. 2,2 млрд дол. на зовнішніх ринках, - Мінфін країни

Казахстан в 2012 р. займе на зовнішніх ринках 2,2 млрд дол. для реалізації великих інвестиційних проектів. Про це повідомив у понеділок, 30 січня, міністр фінансів Болат Жамішев, передає Reuters.
Минулого тижня, звертаючись з посланням до народу країни, Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сказав, що Казахстану пора скорочувати зовнішні запозичення і користуватися Національним фондом, що акумулює доходи від нафтового сектора для того, щоб перетворити країну в "гігантське будівництво".
"В цілому загальний обсяг планованих зовнішніх запозичень в 2012 р. складе близько 2,2 млрд дол.", - сказав Жамішев.
"У 2012 р. планування обсягів урядового зовнішнього запозичення буде пов'язано з реалізацією великих інвестиційних проектів", - додав він.
Казахстан, чекаючий нового витка кризи, в 2011 р. наростив економіку на 7,5% порівняно зі зростанням ВВП в 2010 р. на 7,3%.
За прогнозом уряду, в 2012 р. ВВП країни зросте на 6,9%.
Віце-прем'єр-міністр фінансів Руслан Даленов написав у своєму twitter-блозі в понеділок, що на сьогоднішній день загальний борг Казахстану становить 130 млрд дол., у тому числі 4,5 млрд дол. - державний борг.
"Як відомо, державний і гарантований державою борг знаходиться на низькому і безпечному для фінансової системи рівні", - сказав Жамішев.
У травні в інтерв'ю Рейтер Жамішев сказав, що країна в найближчі три роки "великими запозиченнями користуватися не буде" і дивиться на ринок, щоб розмістити суверенні євробонди сукук.
"Випуск єврооблігацій і сукук залежить від поточної ринкової кон'юнктури, планів корпоративного сектора виходу на зовнішні ринки. У зв'язку з цим на постійній основі ведеться моніторинг ситуації на світових фінансових ринках", - сказав Жамішев в понеділок, 30 січня.
"Нами завжди в полі зору тримається питання встановлення цінового орієнтиру, бенчмарка, для корпоративних емітентів за допомогою випуску державних цінних паперів на зовнішніх ринках капіталу, а також ісламських ДЦП", - додав він.
За словами міністра фінансів, зараз у держави немає потреби фінансувати дефіцит бюджету, однак, якщо "корпорації будуть виходити на ринок і актуальним буде бенчмарк, що в умовах поточної ситуації маловірогідно, то ми, в принципі готові до того, щоб емітувати і єврооблігації, і ісламські бонди".
У 2011 р. влада називала суму в 500 млн дол. - передбачуваний обсяг випуску суверенних євробондів сукук.