ua en ru

Катастрофа під Смоленськом: РФ ініціювала видалення зі звіту запису вибуху

Катастрофа під Смоленськом: РФ ініціювала видалення зі звіту запису вибуху Фото: катастрофа під Смоленськом (ru.wikipedia.org)

Запис може свідчити про вибух на борту Ту-154 до удару літака об землю

Російська Федерація (РФ) ініціювала видалення звіту з розслідування катастрофи під Смоленськом, в якій загинули 96 осіб, запису різкого зростання тепла на борту літака. Про це повідомляє Gazeta Polska.

"Різкий стрибок температури важко раціонально пояснити будь-якими іншими причинами, крім вибуху, особливо коли він передував серії аварій, зареєстрованих на бортових приладах", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, ці аварії сталися тоді, коли був зафіксований останній сигнал системи TAWS (система попередження про наближення землі). Тому, різке, незрозуміле підвищення температури було не наслідком, а причиною зупинки роботи всіх найважливіших бортових систем ТУ-154.

Наголошується, що параметрами польського "чорного ящика" спочатку зацікавилися росіяни і порадили попередній польської комісії вирізати частину запису документа від 25 жовтня 2010 року, підписаного Станіславом Юрковским.

Так, росіяни попросили вказати, що у QAR не було останніх 2,5 секунд польоту і що попередні 2 мають аномалії". Цей 4,5-секундний фрагмент з різким зростанням температури, який був усунений з ініціативи РФ, знайдений в матеріалах польської комісії з розслідування авіакатастрофи.

Зазначимо, під час катастрофи під Смоленськом загинули всі, хто перебував на його борту 96 осіб: 88 пасажирів і 8 членів екіпажу, в їх числі президент Польщі Лех Качиньський, його дружина Марія Качиньська, а також відомі польські політики та військове командування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Польщі комісія з розслідування катастрофи Ту-154 президента країни Леха Качиньського у 2010 році виявила запис вибуху на одному з самописців.