ua en ru

Катастрофа MH17: РФ передала слідству знімки з радара, який міг не побачити "Бук"

Катастрофа MH17: РФ передала слідству знімки з радара, який міг не побачити "Бук" Фото: катастрофа MH17 (flickr.com/osce_smmu)

У розслідуванні катастрофи MH17 з'явилися нові факти

У ході розслідування катастрофи MH17 на Донбасі слідство прийшло до висновку, що цивільна радіолокаційна станція, знімки з якої надсилала Москва, могла не зафіксувати ракету, випущену з комплексу "Бук". Про це йдеться в повідомленні прокуратури Нідерландів, передає місцеве видання trouw.nl.

Повідомляється, що на прохання Міжнародної слідчої групи (JIT), яка розслідує катастрофу MH17, для вивчення знімків російського радара залучили двох незалежних експертів. Зазначимо, Росія надала радіолокаційні зображення, на яких ракети немає. У той же час слідчі стверджували, що факт відсутності ракети на знімках не означає того, що ракети "Бук" не було взагалі.

Дане твердження Москва оскаржила, стверджуючи, що радар не міг не зафіксувати ракету. На думку російської влади, відсутність ракети на зображеннях свідчить на користь їх версії про неможливість пуску з району Первомайського (Донецька область), яке в липні 2014 року вже було під контролем проросійських сепаратистів і бойовиків.

Однак висновки незалежних експертів суперечать російській версії. За їх словами, відсутність ракети на знімках радара можна пояснити декількома причинами, в тому числі, характеристиками польоту даного типу ракет. Цивільна радіолокаційна станція працює таким чином, що об'єкти зі швидкістю польоту вищою, ніж у літаків, не можуть бути відображені на знімках. Експерти також підтвердили, що поблизу лайнера Малазійських авіаліній не було жодних інших літаків.

Нагадаємо, раніше "Радіо Свобода" і група румунських журналістів провели розслідування та з'ясували, що "іспанський диспетчер", який нібито працював в аеропорту "Бориспіль" і написав у Twitter про те, що українські літаки переслідували MH17, отримав від Росії 48 тис. доларів.

Boeing-777 "Малазійських авіаліній" збили над Донбасом 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. Міжнародна слідча комісія підтвердила, що літак збили з установки "Бук", який на окупований Донбас доставила Російська Федерація. До складу JIT входять Австралія, Малайзія, Бельгія, Україна і Нідерланди.