ua en ru

Катар випередив "Газпром" за темпами приросту експорту газу в Європу.

Катар випередив "Газпром" за темпами приросту експорту газу в Європу, передає РБК daily.

"Газпром" нарощує експорт газу в Європу, але його темпи значно поступаються іншим найбільшим постачальникам. Згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в січні російська монополія поставила в Європу на 5% менше, ніж в докризовий 2008 р. При цьому Норвегія наростила експорт на 31%. Але лідером темпів зростання виявився Катар, який збільшив розмір європейського експорту в п'ять разів. Та і цього року "Газпрому" швидше за все вже не вдасться повернути свою частину європейського ринку.
МЕА опублікувало дані по експорту газу за січень, які охоплюють постачання в європейські країни, що входять в Організацію економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР). Згідно зі статистикою, експорт газу "Газпрому" в січні склав 13 млрд куб. м газу. Це на 5% нижче, ніж обсяг постачань за аналогічний період в докризовий 2008 р., і на 28% вище, ніж в 2009 р.
У січні 2008 р. частка "Газпрому" в загальному імпорті газу в ОЕСР складала 31%. У січні 2010 р. - 28%. Частка російського газу в європейському імпорті за два роки знизилася з 21 до 18%.
Норвегія в січні наростила експорт на 12% в порівнянні з 2009 роком і на 31% відносно 2008 р., до 9,8 млрд куб. м. Мінімальні успіхи зі всіх найбільших експортерів газу показав Алжир. Обсяг його постачань в Європу досяг 5,3 млрд куб. м газу, що на 5,6% більше показника 2009 р., але на 3% менше за дані за 2008 р. Краще за всіх в нових газових реаліях освоївся Катар. Порівняно з січнем минулого року його експорт збільшився в три рази, а порівняно з початком 2008 р. - в п'ять разів і склав 2,8 млрд куб. м.