ua en ru

Касовий дефіцит бюджету України в 2013 р. досягне 70 млрд грн, або 4,7% ВВП, - експерти

Касовий дефіцит бюджету України в 2013 р. досягне 70 млрд грн, або 4,7% ВВП. Така думка озвучена в макроотчете аналітиків Concorde Capital.

"Падіння української економіки почало негативно позначатися на доходи держскарбниці, незважаючи на посилене адміністративного тиску та фінансування НБУ. Ми очікуємо, що касовий дефіцит бюджету в 2013 р. досягне 70 млрд грн. Скоротити такий розрив за рахунок урізування витрат буде складно з-за високого рівня "захищених" витрат, а покрити його, в умовах обмеженого доступу на зовнішні ринки, можливо тільки продаючи ОВДП", - йдеться в огляді.

Експерти зазначили, що якщо в першій половині 2013 р. Мінфіну вдалося залучити валютні ОВДП на 22 млрд грн, то у другій половині більша частина дефіциту буде покриватися чистої емісією гривні.

"В умовах неоднозначного ставлення до стабільності національної валюти, додаткова ліквідність бюджету може в будь-який момент створити зайвий попит на долар в розмірі до 4 млрд дол. Таким чином, підтримка переконаності економічних агентів у стабільності гривні протягом другого півріччя стає ключовим завданням для уряду. Схоже, тільки розміщення суверенних єврооблігацій найближчим часом може закрити велику частину з описаних ризиків", - вважають в Concorde Capital.

Читайте також: Дефіцит держбюджету України в I півріччі 2013 р. склав 22,5 млрд грн, - Мінфін