ua en ru

Картини Глущенка, експоновані в Кабміні, є копіями, - Мінкультури

Картини відомого радянського художника Миколи Глущенка "Село біля річки" та "Дніпровські далі", експоновані в Кабміні, є копіями. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

Картини Глущенка були передані до Кабінету міністрів України на тимчасове зберігання (експонування в урядових приміщеннях) 29 серпня 2001 року.

"В період з 8 по 9 листопада 2011 р. комісія Національного художнього музею провела у будівлі уряду звірку наявності та стану збереження картин, під час якої співробітники музею висловили сумнів щодо оригінальності творів Миколи Глущенка "Дніпровські далі" та "Село біля річки". Ознайомившись з висновками комісії, керівництво секретаріату Кабінету міністрів ініціювало проведення експертизи щодо визначення автентичності двох картин Миколи Глущенка. 23 січня 2012 р. керівництво секретаріату Кабміну звернулося до Міністерства культури з проханням сприяти проведенню незалежної фахової експертизи та надати висновки щодо авторства творів", - йдеться в повідомленні Міністерства культури.

Відомство створило групу експертів, до якої увійшли співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України, Національного художнього музею України та мистецтвознавці.

На виконання доручення заступника керівника секретаріату Кабінету міністрів та листа Міністерства культури щодо проведення незалежної фахової експертизи двох художніх творів Національного художнього музею 3 квітня 2012 р. експертною комісією у складі представників Національного художнього музею та Національного науково-дослідного реставраційного центру, у присутності представників господарсько-фінансового департаменту КМУ були відібрані проби фарбового шару для проведення хіміко-технологічних досліджень та проведено візуальне дослідження картин "Дніпровські далі" та "Село біля річки".

Результати хімічної експертизи показали, що обидві картини є копіями творів Глущенка. "Характер люмінесценції цинкового білила у фарбовому шарі, а також ступінь висихання фарбового шару всіх відібраних проб відповідають живопису, створеному в ХХІ сторіччі", - йдеться у висновках експертів.

Ці ж висновки підтвердила і стилістична, тобто, візуальна експертиза, проведена мистецтвознавцями, які припускають, що копії було створено 5 - 10 років тому.

Міністерство культури підготувало наказ, згідно якого всі національні музеї, що знаходяться у сфері управління Мінкультури, мають провести термінові звірки наявності та стану збереження картин, які передано з їхніх фондів до інших установ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за неофіційними даними, в будівлі уряду Україна підмінили дві картини художника Глущенка.