ua en ru

Капіталізація Apple в найближчий рік може досягти 1 трлн дол., - аналітик

Захоплена істерія з приводу Apple перекинулася зі споживачів і на фінансових аналітиків. Незважаючи на нестримне зростання акцій Apple з початку року, в найближчі 12 місяців папери виробника iPhone можуть подорожчати ще майже вдвічі, збільшивши капіталізацію майже до 1 трлн дол., прогнозує аналітик брокерської компанії Topeka Capital Markets Брайан Уайт. Трильйонної капіталізації не буде, а ось побити абсолютний рекорд капіталізації, встановлений Microsoft в 1999 році, Apple цілком під силу, вважають більш стримані аналітики.

"Лихоманка Apple поширюється по світу, як лісова пожежа", - зазначив у своєму звіті під вівторок Уайт. Він вважає, що в найближчі 12 місяців акції компанії можуть подорожчати до 1001 дол. за папір на тлі зростання бізнесу в Китаї і виходу на ринок інтерактивного телебачення. Це на 62% більше поточної вартості акцій каліфорнійської компанії в 618,6 дол. Крім того, це найвищий прогноз по паперах компанії серед 45 аналітиків, дані яких відстежує Bloomberg. Вони в середньому розраховують, що через рік акції Apple будуть коштувати не дорожче 700 дол.

Брайана Уайта не бентежить, що з початку року акції Apple вже додали 53%, довівши капіталізацію до 580 млрд дол., а з моменту смерті засновника компанії Стіва Джобса в жовтні минулого року - більше 60%. Навпаки, він вважає, що зараз у акцій компанії більший потенціал, ніж в останні роки управління нею засновником. "Стан здоров'я Стіва Джобса викликав великі побоювання, які тиснули на акції. Тепер всі побачили, що Тім Кук добре справляється", - зазначив він у своєму звіті. Однак він зазначив, що після відходу Стіва Джобса з життя ризики випуску Apple невдалих продуктів зросли. Крім початку виробництва телеприставок та розвитку в Китаї Уайт вважає, що компанія ще може значно збільшити ринкову частку своїх існуючих продуктів, а також випустити більш компактний планшет. На руку Apple також зіграють прийдешні початок виплат дивідендів акціонерам і запуск програми зворотного викупу акцій.

Колеги Уайта по цеху сприйняли його оптимістичний прогноз, що передбачає капіталізацію Apple в 933,8 млрд дол., з неабиякою часткою скепсису. "Немає ніяких історичних прецедентів. Було лише п'ять компаній, які долали позначку 500 млрд дол. за ринковою капіталізацією. Зараз цей показник для них рівний в середньому 220 млрд дол., менше половини тієї суми", - сказав аналітик BGC Partners Коллін Джілліс. Варто відзначити, що прогнози Уайта і раніше відрізнялися деякою екстравагантністю. Його оцінка перспектив Apple, зроблена для Topeco, була першою для цієї маловідомої брокерської компанії. Однак Брайан Уайт уже займався аналізом бізнесу Apple в минулому, коли працював в компанії Ticonderoga Securities. Там його останнім ціновим прогнозом для виробника iPad була відмітка 666 дол за папір.

А от обійти Microsoft, якій належить абсолютний рекорд за ринковою капіталізацією в 614 млрд дол., встановлений Microsoft в грудні 1999 року, Apple цілком під силу. "Це може відбутися в будь-яку хорошу торговельну сесію, але, швидше за все, станеться на тлі чергової квартальної звітності компанії", - вважає Коллін Джілліс.