ua en ru

Кандидати в Президенти від опозиції будуть підривати один одному рейтинги, - експерт

У опозиції ідейний кризи і єдиного кандидата вона висунути не в змозі. Тому, ще в процесі підготовки до президентських виборів, кандидати від опозиційних партій будуть топити один одного в конкурентній боротьбі між собою. Таку думку висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи резолюцію суботньої акції опозиції «Вставай, Україно!».

«Про резолюції суботньої акції опозиції я б сказав так: коли сказати нічого - краще мовчати. У документі немає жодного змістовного пункту. Те, що опозиція пообіцяла підтримати кандидата, який вийде у другий тур - це само собою зрозуміло, тут і декларації ніякої не потрібно. Цим документом вони визнали, що в другий тур не зможуть пройти два представника опозиції. Тобто, вони вже забронювали місце у другому турі для Віктора Януковича. Ця резолюція абсолютно беззмістовна, ніякої нової інформації в ній немає. Просто акція була запланована, скасувати її вже не можна, а сказати опозиції нічого», - сказав Погребинський.

Він допустив, що відсутність єдиного кандидата від опозиції призведе не тільки до її внутрішньої розрізненості, але й до того, що в гонці за президентське крісло кандидат від кожної з сил буде підривати рейтинги інших опозиційних кандидатів.
Політолог зазначив, що неможливість об'єднатися навколо єдиного кандидата є свідченням ідейної кризи в самій опозиції: «Вона не змогла виробити альтернативної стратегії, не змогла об'єднатися навколо єдиного кандидата. Хоча сьогодні серед опозиціонерів найвищий рейтинг у Віталія Кличка. Тому, якби була політична воля визначитися зараз, вони б визначилися. Кандидати від опозиційних партій будуть конкурувати один з одним», - резюмував Погребінський.

Нагадаємо, що за підсумками суботньої акції «Вставай, Україно!», було прийнято резолюцію, в якій представники опозиції заявили, що підтримають єдиного кандидата лише в другому турі, в той час, як у першому кожна з сил висуватиме свого.