ua en ru

Кандидатура Лутковської на посаду омбудсмена є суперечливою, - голова комітету ВР з питань прав людини

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради (ВР) України на засіданні 6 березня прийшов до висновку, що кандидат на посаду омбудсмена Євген Захаров відповідає всім вимогам до кандидата відповідно до закону, а кандидатура Валерії Лутковської є спірною. Про це в парламенті заявив голова комітету Олег Зарубінський, передає кореспондент РБК-України.

"Комітет прийшов до наступного висновку: кандидатура Захарова Євгена Юхимовича відповідає вимогам, передбаченим законом про уповноваженого Україні ВР з прав людини, і відсутні причини, які перешкоджали б обіймання ним цієї посади. Таке рішення підтримали 6 народних депутатів, проти був 1 депутат", - сказав Зарубінський.

У той же час, за його словами, під час обговорення кандидатури Лутковської Валерії Володимирівни основною темою дискусії стало питання наявності у неї досвіду правозахисної діяльності.

"За результатами обговорення .. було внесено дві пропозиції ... перше - кандидатура Лутковської відповідає вимоги закону про уповноваженого ВР і відсутні причини, які б перешкоджали зайняття нею цієї посади. Таку пропозицію підтримали 2 народних депутати, проти - 4 депутати, утримався - 1. Друге (пропозиція) - Лутковська не має досвіду занять правозахисної діяльності, наявність якого обов'язкова ... і тому вона не може претендувати на цю посаду. "За" проголосували 4, проти - 2, утримався - 1 ", - повідомив Зарубінський.

Нагадаємо, ВР сьогодні розглядає питання про обрання омбудсмена.