ua en ru

Кандидат у нардепи від "Народного фронту" займається підкупом виборців, - "Опора"

Кандидат від партії "Народний Фронт" по виборчому округу №211 (Київ) Микола Даневич, на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив про встановлення безкоштовного Wi-Fi доступу в парку ім. Рильського, що можна розцінювати як непрямий підкуп виборців. Про це інформує громадянська мережа "Опора".

"Згідно зі ст. 74, ч. 14, "забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, якщо вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт...". У цьому ж пункті зазначається, що надання безкоштовних послуг виборцям є непрямим підкупом виборців".

Крім того, 19 жовтня набув чинності закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян", який передбачає настання кримінальної відповідальності за підкуп виборців: "пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов'язані з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років".