ua en ru

У Канаді узаконили евтаназію

У Канаді узаконили евтаназію Фото: у Канаді легалізували евтаназію

Скористатися правом добровільно піти з життя в країні зможуть лише канадці

Парламент Канади ухвалив закон, що дозволяє лікарям допомагати смертельно хворим людям добровільно піти з життя (евтаназія). Про це повідомляє BBC.

Агентство зазначає, що ухваленню цієї норми передували тривалі дебати.

Перед голосуванням у парламенті законопроект отримав схвалення Сенату, а Верховний суд країни в лютому 2015 року визнав заборону на евтаназію неконституційною.


Згідно з документом, добровільно піти з життя за допомогою лікарів зможуть тільки психічно здорові люди старше 18 років, які страждають на невиліковні хвороби або отримали такі каліцтва, від яких неминуче настане смерть.

Причому скористатися правом на евтаназію в країні зможуть тільки її громадяни. Таким чином депутати парламенту хочуть обмежити так званий "смертельний туризм", коли громадяни інших країн, де евтаназія під забороною, могли б отримати такі послуги на території Канади.

Законопроект ухвалений без поправки, що дозволяє евтаназію канадцям, чиї захворювання не є смертельними. Так, до евтаназії не зможуть вдатися люди з дегенеративними захворюваннями - наприклад, множинним склерозом.

Закон також скасував кримінальне переслідування лікарів, які проводять евтаназію.

У канадській провінції Квебек евтаназія була легальна з 2014 року, у інших регіонах - заборонена.

Нагадаємо, парламент Франції схвалив законопроект, який дозволить лікарям зберегти невиліковно хворих пацієнтів на седації до смерті, але, разом з тим, закон забороняє евтаназію.