ua en ru

Кампанія з закачування газу для проходження опалювального сезону практично зірвана, - експерт

Кампанія з закачування газу для проходження опалювального сезону практично зірвана, - експерт Україна входить в опалювальний сезон з недостатніми обсягами газу в своїх ПСГ

Кампанія по закачуванню газу для проходження опалювального сезону практично зірвана. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Україна входить в опалювальний сезон з недостатніми обсягами газу в своїх ПСГ, що ставить під загрозу не тільки українських, а й європейських споживачів", - написав він.

Кампанія закачування газу для проходження опалювального сезону практично зірвана. Україна входити в опалювальний сезон ...

Опубліковано Yuriy Korolchuk 4 жовтня 2016 р.

Зокрема, експерт зазначив, що, станом на початок жовтня, в українських ПСГ перебувало 14,5 млрд кубометрів газу.

"За прогнозом Гідрометеоцентру похолодання в Україні почнеться вже через тиждень, що означає фактичний початок опалювального сезону. Тобто в сховища буде дозакачано в кращому випадку ще 500 млн кубів і Україна увійде в зиму з 15 млрд. кубометрів. Це трохи більше, ніж прогнозувало керівництво НАК, і на 2 млрд кубометрів менше, ніж розраховував уряд", - вказує експерт.

Посилаючись на фахівців "Укртрансгазу", Юрій Корольчук стверджує, що для проходження зими необхідно, щоб збіглися відразу декілька умов, при яких сезон не буде зірвано: "По-перше, максимальний реверс з ЄС. По-друге, помірна зима по температурному режиму без різких і тривалих похолодань. Іншими словами, виникнення будь-якої аварійної ситуації на словацькому напрямку, або сувора зима ставлять хрест на всіх планах керівників Нафтогазу".

"Ні глава компанії Коболєв, ні ще один представник "Нафтогазу" Вітренко не бачать ніякої загрози в рекордно мінімальних запасах газу на зиму. Вони вважають, що при проходженні опалювального сезону необхідно керуватися суто фінансовими інтересами компанії", - додав Корольчук.