ua en ru

Калєтнік закликав ЗМІ бути уважними та не публікувати неправдиву інформацію

За офіційною інформацією Міністерства доходів і зборів України, несанкціонованого втручання в бази даних, злом серверів митниць і самого міністерства сторонніми особами не було. Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради України Ігор Калєтнік, коментуючи інформацію про нібито мав місце злом серверів Міндоходів.

"Поширення таких повідомлень не має під собою жодних підстав і свідчить про замовний характер даної інформації", - сказав Калєтнік.

Він назвав абсурдними посилання на те, що "у базах даних митниць можуть існувати засекречені файли, в яких зберігається інформація про вчинення корупційних дій і зловживань".

"Бази даних митниць містять інформацію про зовнішньоекономічні операції, там не може зберігатися ніяких копій документів про корупцію, тим більше засекречених. Щодня всі дані з баз Міндоходів передаються в органи СБУ і ГНУ, і підлягають ретельному аналізу і перевірці", - сказав Калєтнік.

"У мене виникає здивування, коли подібні статті з'являються на шанованих і відомих сайтах", - зазначив він.

"Тим більше, що в даний час у ВР готується до розгляду і прийняття законопроект № 0947, який повинен створити прозорі умови та надати необмежений доступ ЗМІ до інформації, яка в даний час має гриф "для службового користування". Під час зустрічей з представниками громадських організацій я висловлював свою думку про те, що такий законопроект має бути прийнятий, і безперечно я його підтримаю", - зазначив Калетник.

Він пояснив, що "цей законопроект стосується можливості для представників ЗМІ отримувати дані про державні закупівлі, генеральні плани забудови міст, протоколи засідань органів місцевого самоврядування, можливості для журналістів бути присутніми без акредитації на засіданнях Парламенту, брати участь у роботі комітетів, сесій обласних, районних та селищних рад".

"Але виникає риторичне питання: ЗМІ готові до можливості отримання такої інформації та об'єктивного її освітлення?", - зазначив заступник голови ВР.

"Я ще раз хочу звернути увагу представників ЗМІ, що потрібно навчитися користуватися інформацією, а не шукати сенсацій. Дотримуватися професійні стандарти і представляти інформацію виключно після того, як є впевненість, що вона достовірна", - підкреслив Калетник.