ua en ru

Як у світі зустрічають Новий рік?

З початку XX століття головною подією залишається трансляція з Таймс-сквер, яка в 1977 року стала частиною шоу Діка Кларка. Там співають, радіють життю (торік, наприклад, Леді Гага цілувалася з Майклом Блумбергом) і чекають феєрверку і спуску кулі часу - він цілу годину висить нагорі будівлі на Таймс-сквер в очікуванні новорічного зворотного відліку. І не важливо, що з 2005 року веде шоу Райан Сікрест, а Дік Кларк і зовсім помер у 2012-м. Головне - традиція. Причому більшість людей, що мешкають у Нью-Йорку, ходять на Таймс-сквер живцем. "Я живу в США багато років, - розповідає Наталя Рябчикова, викладач російської мови і літератури з Піттсбурга, - але Новий рік відзначала тут лише одного разу. Схема в цілому завжди однакова - якщо ти не в Нью-Йорку, то дивишся на шар по телевізору, а потім з чистою совістю вирушаєш на вечірку".

Як у світі зустрічають Новий рік?


Як у будь-якій країні, де є сонце і море, в Бразилії телевізору воліють пляж - з живими концертами та феєрверками. Для тих, хто до пляжу не добирається, на каналі Globo є новорічне шоу Роберто Карлоса, здавна відомого співака. "Старенькі від нього без розуму", - підтверджує режисер Сезар Нері.

"Місцеві телеканали можна перерахувати по пальцях однієї руки, і ніяких новорічних шоу вони не роблять, - каже юрист Наталія Кузьмінська, яка прожила в Коста-Ріці пару років. - Зате у них є радіо Reloj. Там в 11 вечора починається зворотний відлік - латинська музика грає, і ведучий кожні 5 хвилин волає: Коста-Ріка 55, Коста-Ріка 50 і т.д. Багато 30 грудня виїжджають з міста на пляж, збираються на березі, включають музику в машинах і бурхливо спілкуються".

Як у світі зустрічають Новий рік?

У Європі в Новий рік не відбувається нічого особливого. Хоча, наприклад, в Німеччині вже багато років нерівно дихають до "Вечері на одного" - британському скетчу 20-х років, сюжет якого не має до Нового року ніякого відношення, - це історія про 90-й день народження міс Софі. І дихання це настільки нерівно, що, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, це одне з найбільш повторюваних шоу: его показали більше 300 разів. Анастасія Шахнович не перший рік проводить у Німеччині в ролі дружини свого чоловіка і запевняє, що більше за німцями ніяких телепристрастий помічено не було.

Як у світі зустрічають Новий рік?

"Вечеря на одного" став традицією для багатьох країн - зразок Австралії, Бельгії, Данії, Естонії, Люксембургу і навіть Швеції, але при цьому не прижився ні в Австрії, ні в Швейцарії. В Швейцарії взагалі позиція нейтралітету актуальна у всьому, включаючи Новий рік. "По телевізору завжди одне і те ж, - каже вільний художник Уг Дорозі. - Вестерни а добре, погане, злиденному або французькі комедії про блондина в черевику. Нічого свого у нас ніколи не було".

Як у світі зустрічають Новий рік?

В Австрії ж телебачення в цілому справно працює в новорічну ніч. Але, здається, даремно. "Ті, хто дивиться телевізор, швидше за все старі, - зізнається в минулому юрист, а нині блогер Кріста Херцог. - Мені здається, там грає музика і крутять якісь фільми. Але зазвичай все его вимикають після трансляції вальсу Штрауса з собору Святого Штефана і зворотного відліку".

Британське телебачення готове розважати і музичним шоу Джулс Холланда, і ток-шоу якогось Алана Карра, і просто серіалами. Але це нікому не потрібно. Кореспондент журналу "Експерт" Олександр Кокшаров живе в Лондоні вже 15 років і знає про британців чимало. "Тут ніхто не дивиться телевізор. Молодь запускає феєрверки або дивиться головний, біля London Eye, а потім йде в клуби. Старші Люди святкують в ресторані, знову ж таки без телевізора. Розлогою журавлиною кшталт "Реальною любові" або "відпустка по обміну" насолоджуються швидше на Різдво".

В Італії головна історія ночі - гала-концерт " anno che вірі в Курмайорі біля підніжжя Альп. "За статистикою, его дивляться 18 мільйонів з 60 мільйонів жителів. Але в моєму оточенні всі воліють алкоголь і спілкування", - повідомляє самий відповідальний працівник кіностудії Сinnecita Джованні Марко Пьемонтезе.

На всякий випадок ми запитали Еріку Беркі з Угорщини, що відбувається в них. "Навіть у самому маленькому селі всі п'яні і пускають феєрверки!" - впевнено заявила Еріка. А що там насправді - одним угорцям відомо.

"Новий рік - це Рош-а-Шана у вересні, коли осінь змінює літо і гранати вже поспіли. Так що до 31 грудня ізраїльтянам немає справи, а росіяни відзначають як звикли - з олів'є перед телевізором", - каже соціолог Марія Лозовська. А ведучий російськомовного 9-го каналу Михайло Рабинович розповів, що у 2002 році, коли канал відкрили, спроба зробити новорічні програми. "Адже десятки тисяч репатріантів проводять цю ніч перед телевізором. Але в останні роки з-за фінансових проблем власного новорічного виробництва у нас немає, і ми крутимо старі передачі та фільми".

Як у світі зустрічають Новий рік?

А от у Південній Кореї відзначають Новий рік, як і скрізь, з коханими, і, як і в Росії, з телевізором. Замість курантів - "урочиста церемонія ударів у дзвін Посингак", а замість "Блакитних вогників" - вручення різноманітних музичних і теленаград. У Кореї три великих каналу - KBS, SBS і MBS. І кожен готує кілька церемоній - наприклад, KBS Drama Awards, KBS Music Awards і KBS Comedy Awards. Втім, є й ті, хто віддає перевагу в цю ніч дивитися схід сонця на пляжі.

Як у світі зустрічають Новий рік?

Але 31 грудня корейців займає набагато менше, ніж Новий рік за Місячним календарем. В цей час всі їдуть в рідні провінції, наряджають дітей в ханбоки і поминають предків. "Сольналь - це свято, коли руки зайняті, а серце радіє", - каже менеджер з туризму Кюсик Конг.

У Китаї обожнюють шоу CCTV New year's Gala. Воно починається в 8 вечора і триває до 12:30 наступного дня. Крім музичної частини є ще й політична складова - з портретами Мао Дзэдуна, патріотичними піснями та вшануванням членів політбюро. Правда, цей аспект стає все блідіше, і в минулому році відмовилися навіть ось включений з привітаннями від зарубіжних посольств.


"Телевізор японці дивляться завжди, - каже майбутній перекладач з японської Катерина Рейснер. - І Новий рік - не виняток". З 1951 року на каналі NHK показують Kohaku Uta Gassen - "Пісенний турнір Червоних і Білих". 4,5 години команда "червоних" жінок б'ється в музичній битві з командою "білих" чоловіків. Найбільш завзяті шанувальники дивляться шоу наживо - в Токійському театрі Токаразуку. Шоу закінчується до півночі. "Хтось після цього дивиться дикуваті гумористичні шоу. Але більшість лягає спати, адже 1 січня треба йти в храм - просить себе всякого прекрасного в новому році". Імператор, до речі, вітає народ 2 січня - з балкона Токійського імператорського палацу.

Як у світі зустрічають Новий рік?

Офіційні привітання є в багатьох країнах. Італійців вітає президент, про якого протягом року майже не чути (правда, в 20:30, а не опівночі). У Великобританії - прем'єр-міністр (королева віддувається на Різдво), Німеччини - Ангела Меркель, у США - Барак Обама. Але народу про це мало що відомо. "Новорічне звернення Обами? Вперше чую", - дивується Наталя Рябчикова. "Я, чесно кажучи, була не в курсі, - зізнається Анастасія Шахнович, - але запитала у місцевих, вони кажуть, що Ангела Меркель нікого ні з чим не вітає".

Схоже, веселощі новорічне все рідше асоціюється у людей з телевізором. Втім, відкидати допоміжну роль ТБ в пошуку новорічного щастя з демонстративного почуття протесту навряд чи варто.