ua en ru

Як правильно подарувати нерухомість

Згідно з новим порядком реєстрації прав власності, чинним на території України з початку поточного року, вся інформація про об'єкт нерухомості тепер вноситься до Держреєстру.

Згідно з новим порядком реєстрації прав власності, чинним на території України з початку поточного року, вся інформація про об'єкт нерухомості тепер вноситься до Держреєстру.

Держава дозволила доступ до Реєстру речових прав на нерухомість до Реєстру юридичних і фізичних осіб, тому інформація про власника квартири доступна.

Хто і кому може дарувати нерухоме майно?

З питанням «хто?» - все просто. Будь-який громадянин має право подарувати об'єкт нерухомості , чи законно належить йому. Законність власності має бути підтверджене правовстановлюючими документами.

А тепер відповімо на запитання «кому?». Зрозуміло, головною юридичною особливістю дарчим є безплатність. І, відповідно, подібні договори укладаються в основному між «своїми»: подружжям, родичами або дуже близькими друзями. Саме в таких, найбільш частих випадках, безплатність угоди не приховує в собі «подвійного дна» - мова дійсно йде про подарунок, який не приносить дарувальнику жодної матеріальної вигоди.

А взагалі, закон дозволяє дарувати нерухомість практично кому завгодно: фізичним і юридичним особам, і навіть державі Україна чи АР Крим. Існує лише одне обмеження: батько, усиновлювач, опікун або за законом не має права дарувати майно дітей та/або підопічних.

Що ж стосується податків при даруванні нерухомості, то, якщо нерухомість дарується родича першого ступеня споріднення (діти, батьки, подружжя) - податок на доходи фізосіб платити не треба. Якщо ж одержувачем подарунка не є такий родич, то потрібно буде заплатити податок у розмірі 5% від загальної вартості нерухомого майна.

Особливості оформлення договору дарування

Отже, за договором дарування дві сторони - дарувальник і обдаровуваний, - укладають між собою угоду, в результаті якої дарувальник безоплатно передає (відразу або в майбутньому) обдаровуваному своє майно. Якщо в договорі прописані будь-які майнові або немайнові дії обдаровуваного на користь дарувальника, то такий документ не може бути договором дарування.

Договір дарування може вважатися укладеним тільки з моменту передачі майна (на відміну від укладається у момент держреєстрації договору купівлі-продажу). Офіційне прийняття дару - це вручення обдаровуваному документів, які засвідчують його право власності на нерухомість. Крім того, обдаровуваному можуть бути вручені інші документи або ключі від об'єкта, в якості символу предмета договору.

Розірвання договору та строк позовної давності

Договір дарування можна розірвати, якщо обдаровуваний здійснить умисний злочин проти дарувальника. Злочин може бути скоєно як проти життя або здоров'я дарувальника, так і проти його власності. Сюди ж відносяться злочини проти близьких родичів дарувальника - батьків, дітей, чоловіка. Наприклад, якщо «вдячний» обдаровуваний умисно вбиває дарувальника, спадкоємці мають право вимагати розірвати договір дарування.

Ще одна важлива особливість договору дарування - строк позовної давності. За договором дарування цей строк встановлюється тривалістю в 1 рік (на відміну від загальної позовної давності - трирічної). Протягом цього року будь-яка особа (не тільки дарувальник і обдаровуваний) може звернутися до суду в разі, якщо його інтереси порушені укладенням договору дарування.

Основні етапи оформлення дарчої

Як уже згадувалося на початку статті, на сьогоднішній день доступ до Держреєстру мають нотаріуси та держреєстратори. Таким чином, нотаріус має право перевірки об'єкта до оформлення угоди, і право оновлення інформації в реєстрі після її завершення. В новому єдиному реєстрі містяться дані про права власності, власників, іпотеки, застави і арешти, зібрані з декількох реєстрів, які існували раніше.

При даруванні нерухомого майна угода оформляється у чотири таких етапи:

1. Перевірка нотаріусом паспортів громадян, які бажають оформити договір дарування, та всіх документів на об'єкт нерухомості, переданий в дар. Нотаріус повинен з'ясувати, чи можна приступати до оформлення угоди. У процесі з'ясування він може зробити запит в БТІ, при необхідності уточнення яких-небудь моментів.

2. Відомості про власника об'єкта нерухомості (дарувальника) вносяться до держреєстру. Для цього дарувальник повинен написати заяву, де буде вказана вся необхідна інформація про нього і про об'єкт, а також оплатити послугу внесення цих відомостей. Нотаріус заповнює рішення про держреєстрацію та картку про прийняття заяви. Після того, як будуть перевірені наявність арешту, заборони відчуження та іпотеки над об'єктом, нотаріус приступає до оформлення дарчої.

3-4. На третьому етапі полягає договір дарування. А на четвертому, заключному, інформація про нового власника вноситься до держреєстру, а самому цьому власнику видається витяг, який підтверджує його право власності на нерухомість. Обидва ці етапу відбуваються протягом одного дня. Сторони вивчають проект договору, поки нотаріус вносить в реєстр інформацію про виробника.

Як подарувати частину квартири?

Порядок дарування частини квартири залежить від форми власності. Якщо житло перебуває у спільній частковій власності (кожен власник володіє певною частиною), то можна подарувати свою частину не питаючи згоди решти власників.

Але, якщо спільна власність є спільною, то потрібно буде отримати згоду всіх інших співвласників житлоплощі. Якщо житлоплоща є спільною власністю подружжя, то один з них має право подарувати свою частину тільки при наявності письмової згоди чоловіка чи дружини. Такі згоди теж оформляються у нотаріуса.

Як подарувати квартиру з прописаними в ній людьми?

Якщо в квартирі, яку дарують, тимчасово зареєстровані треті особи, це не може завадити оформлення договору дарування - просто в договорі буде фігурувати пункт, який вказує на те, що на момент підписання договору в даній квартирі прописані люди. За згодою обох сторін, можна зазначити в договорі, що обдаровуваний вчинить будь-які дії майнового характеру на користь прописаних людей, або ж утримається від цих дій.

Під діями майнового характеру тут мається на увазі передача грошей, виплата грошової ренти, право користування дарунком чи його частиною, передача якого-небудь майна у власність та ін

Чого побоюватися при укладенні договору дарування?

Основна частина проблем, що виникають при операціях дарування, відбувається через прагнення громадян піти від податків. Тобто, коли договір дарування є прикриттям для угоди купівлі-продажу. У цьому випадку існує безліч ризиків, в результаті яких «обдаровуваний» може залишитися і без грошей, і без нерухомості - тому краще не вирушати в такі сумнівні афери.

Джерело: SV Development