ua en ru

Як обмеження на продаж валюти позначилося на ринку нерухомості?

Цього тижня показники ділової активності продемонстрували різноспрямовані тенденції: угод стало менше, а дзвінків по рекламі і переглядів - більше. Збільшилася і кількість пропозицій. У наявності явна розбіжність бажань і можливостей.

Цього тижня показники ділової активності продемонстрували різноспрямовані тенденції: угод стало менше, а дзвінків по рекламі і переглядів - більше. Збільшилася і кількість пропозицій. У наявності явна розбіжність бажань і можливостей.

На київському ринку нерухомості розбіжність бажань і можливостей було завжди, але саме зараз воно значно погіршилося. Значною мірою це пояснюється посиленням напруги на ринку валют, прагненням держави нормалізувати ситуацію у фінансовій системі країни.

Продавці останнім часом все більш активно прагнуть продати нерухомість, отримавши за неї долари. Активізувалися і покупці: ходять на перегляди, ведуть торги, розраховуючи, по-перше, на значні поступки, а, по-друге, на свої накопичення, значна частина яких зберігається на депозитних рахунках у гривнях, пише domik.ua.

Прийти до компромісу в нинішніх умовах учасникам ринку стало значно складніше - посилилися проблеми, пов'язані з конвертацією валют. В банках готівкових доларів практично немає, зате є жорсткі обмеження на зняття депозитів і купівлю валюти. В обмінниках з купівлею валюти простіше, але курс продажу на 10-12% вище, ніж у банках. До того ж збільшилася різниця між курсом продажу і купівлі валют.

У результаті переговори між продавцями і покупцями заходять в глухий кут, а досягнуті раніше домовленості нерідко відкладаються на невизначене майбутнє.

Середні ціни пропозицій (у доларах за квадратний метр) продовжують знижуватися. Темпи зниження в основних сегментах вторинного ринку наведені в таблиці.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр в Оболонському районі:

• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі за останні три місяці знизилася на 3,6%; за останній тиждень знизилася на 0,8%.
• Середня ціна пропозицій в нових будинках в Оболонському районі за останні три місяці знизилася на 5,3%; за останній тиждень зросла на 3,6%.
• Середня ціна пропозицій біля метро в Оболонському районі за останні три місяці знизилася на 2,5%; за останній тиждень знизилася на 0,6%.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр в Оболонському районі в сегментах «стара панель», «типова панель», «поліпшена типова панель»:

• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «стара панель» за останні три місяці знизилася на 2,0%; за останній тиждень знизилася на 0,2%.
• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «типова панель» за останні три місяці знизилася на 3,2%; за останній тиждень знизилася на 0,4%.
• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «поліпшена типова панель» за останні три місяці знизилася на 3,9%; за останній тиждень знизилася на 0,2%.

Зміна середніх цін пропозицій у доларах за квадратний метр в Оболонському районі в сегментах «український цегла», «покращений цегла» і «українська панель:

• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «український цегла» за останні три місяці знизилася на 3,1%; за останній тиждень зросла на 1,5%.
• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «покращений цегла» за останні три місяці зросла на 0,5%; за останній тиждень знизилася на 0,3%.
• Середня ціна пропозицій в Оболонському районі в сегменті «українська панель» за останні три місяці знизилася на 2,9%; за останній тиждень зросла на 1,4%.