ua en ru

Як не помилитися при виборі новобудови: експерти назвали 5 ознак надійного забудовника

Нестабільність національної валюти все частіше змушує українців шукати порятунку накопичених засобів у перевіреному інструменті - нерухомості. Дійсно, в передмісті столиці спостерігається будівельний бум, і кількість пропозицій у приміських житлових комплексах постійно зростає.

Нестабільність національної валюти все частіше змушує українців шукати порятунку накопичених засобів у перевіреному інструменті - нерухомості. Дійсно, в передмісті столиці спостерігається будівельний бум, і кількість пропозицій у приміських житлових комплексах постійно зростає.

Як же не помилитися у виборі забудовника і справді надійно вкласти вільні кошти - ми опитали провідних експертів ринку житлової нерухомості.

Отже, на першому місці показником надійності є наявність у компанії-забудовника своєрідного портфоліо - вже побудованих і бажано заселених будинків. Якщо ви хочете купити квартиру - не полінуйтеся витратити час і власними очима подивитися на житловий комплекс, поспілкуйтеся з мешканцями - зазвичай вони охоче діляться інформацією з майбутніми сусідами і тільки потім йдіть у відділ продажів.

На друге місце експерти відносять документальне оформлення угоди. Одним із кращих варіантів на сьогоднішній день визнані форвардні контракти, які захищають вкладені кошти інвестора і забезпечують необхідний рівень фінансування забудовнику. Тому відвідуючи відділи продажів, обов'язково уточнюйте схему роботи забудовника.

«Продажі квартир через форвардні контракти ми запустили ще пару років тому, і були одними з перших, хто почав з ним працювати,- розповідає Віталій Андріюк, директор ЖК «Петровський квартал». - Більше того, в нашому відділі продажу завжди є юрист, який безкоштовно консультує наших майбутніх інвесторів, роз'яснює нюанси оформлення документів та внесення платежів».

Третім фактором надійності експерти називають реально обґрунтовану вартість. Треба розуміти, що будівельний бізнес дуже витратний, і якщо компанія-забудовник має намір до кінця довести взяті на себе зобов'язання - вона не може продавати за заниженою вартістю. Тому надто низькі цінові пропозиції можуть свідчити про ризик недобудови. Обґрунтована вартість квадратного метра в передмісті не може бути нижче 9-11 тис грн, у Києві 11-14 тис грн, вважають експерти.

Четвертий ознака надійності для спокійного сну інвестора - репутація забудовника. В інтернеті можна знайти велику кількість форумів з обговоренням самих різних будівельних майданчиків. А великі житлові комплекси можуть похвалитися власними інтернет-форумами мешканців. Наприклад, такий форум є у ЖК "Молодіжне містечко".

На п'ятому місці - інтернет-сайт забудовника. Крім нормального зовнішнього вигляду, майбутній інвестор повинен звернути увагу на наявність новин, регулярних оновлень сайту. Дуже добре, коли на сайті є можливість подивитися будівництво через вебкамери в режимі реального часу або фотогалереї зі звітами.