ua en ru

КАГС визнав незаконним повторне присвоєння додатковим емісіям акцій коду ISIN.

Київський апеляційний господарський суд (КАГС) 3 грудня визнав незаконним повторне присвоєння додатковим емісіям акцій коду ISIN, про це повідомляє прес-служба Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП). "КАГС підтвердив безпідставність вимог ВАТ "Національний депозитарій України" (НДУ) щодо необхідності повторного присвоєння додатковим емісіям акцій міжнародного ідентифікаційного номера (код ISIN)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що НДУ, який в Україні є монополістом у присвоєнні кодів ISIN, вимагає від емітентів, що здійснюють додаткові емісії акцій, повторного отримання кодів ISIN. Але така практика є незаконною, що довів Господарський суд міста Києва та підтвердив Київський апеляційний господарський суд.

Нагадаємо, у червні 2009 р. НДУ подав до Господарського суду міста Києва позовну заяву до ВДЦП, яка містила, зокрема, вимогу до ВДЦП отримати код ISIN для другого випуску акцій. Головним аргументом подання НДУ позову до суду, викладеним у позовній заяві, було припущення ймовірності виникнення негативних наслідків для НДУ як акціонера ВДЦП у разі неотримання останнім коду ISIN для додаткового випуску. Такі негативні наслідки, за припущеннями НДУ, мали бути пов'язані з можливою відмовою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) у реєстрації звіту ВДЦП про результати розміщення акцій. Крім того, НДУ припускав у позовній заяві можливість визнання договору купівлі-продажу акцій між ВДЦП та НДУ недійсним.