ua en ru

Каха Каладзе очолить Міністерство енергетики Грузії

Майбутній прем'єр-міністр Грузії мільярдер Бідзіна Іванішвілі представив сьогодні журналістам в Тбілісі кандидатури нових міністрів економічного блоку. Знаменитий футболіст, колишній гравець "Мілана" і екс-капітан збірної Грузії Каха Каладзе очолить Міністерство енергетики країни. Раніше він був представлений на посаду міністра інфраструктури і регіонального розвитку, однак тепер стало ясно, що цю посаду займе Давид Нарманія. За словами Іванішвілі, в перспективі це міністерство буде реорганізовано.

Міністерство фінансів очолить один з лідерів коаліції "Грузинська мрія" Нодар Хадурі. Міністром економіки стане Георгій Квірікашвілі.

Міністерство праці, охорони здоров'я та соціального захисту очолить Давид Сергієнко. Раніше портфель міністра був відданий Амірану Гамкрелідзе, проте він стане радником Іванішвілі. Міністерством охорони навколишнього середовища довірено керувати Хатун Гоголадзе, а Міністерством науки і освіти - Георгію Маргвелашвілі. Главою Міністерства у справах біженців і розселення стане Давид Дарахвелидзе.

Говорячи про призначення неспеціаліста Каладзе на пост міністра енергетики, Іванішвілі заявив, що "у нього немає досвіду, але він дуже здібна людина і швидко росте".

Крім того, Іванішвілі сьогодні спростував інформацію ряду ЗМІ, відповідно до якої він є "американським проектом" і має намір зірвати проведення зимових Олімпійських ігор в Сочі. "Це несерйозна заява, але все ж я на неї відповім. Зрозуміло, нічого подібного не розглядається. Ми вітаємо проведення Олімпіади в Сочі, і Грузія неодмінно повинна прийняти в ній участь. Ми, як сусіди, зробимо все, щоб Олімпіада пройшла мирно і без яких ексцесів", - сказав він.

Іванішвілі також прокоментував можливість політичного реваншизму в Грузії після програшу на парламентських виборах партії Президента країни Михайла Саакашвілі "Єдиний національний рух". "Ніякого такого плану немає, нехай громадськість заспокоїться. Політичних переслідувань не буде. Але що стосується правового аспекту, всі питання будуть розглянуті судом, і тому, хто винен, доведеться за це відповісти", - повідомив майбутній грузинський прем'єр.

Відзначимо, що на тлі погіршення відносин Грузії та РФ, що виникло після російсько-грузинського конфлікту 2008 р., в Тбілісі обговорювалася можливість бойкоту Ігор Сочі-2014. Невдоволення грузинської влади також викликала те обставина, що для олімпійського будівництва в Сочі Росія використовує ресурси сусідньої Абхазії, незалежність якої Москва визнала в односторонньому порядку.

Минулого тижня майбутній глава грузинського уряду представив і інших міністрів і голів відомств. Очікується, що міністром внутрішніх справ стане Іраклій Гарібашвілі, главою МЗС - прес-спікер "Грузинської мрії" Майя Панджікідзе. Міністерство виконання покарань, пробації та юридичної допомоги очолить колишній народний захисник (омбудсмен) Созар Субарі. Пост міністра юстиції віддано Теї Цулукіані. Їй, за словами Іванішвілі, доручено сформувати незалежну судову систему.

Держміністром у справах діаспор названий Костянтин Сургуладзе, держміністром з реінтеграції - конфліктолог Паата Закареішвілі. Міністерство сільського господарства очолить Давид Кірвалідзе, який був головою цього ж відомства за часів президентства Едуарда Шеварднадзе. Міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції стане Алексі Петріашвілі. Міністерство культури і охорони пам'ятників очолить Гурам Одішарія, спорту та у справах молоді - Леван Кіпіані.

На пост генерального аудитора призначений колишній голова Контрольної палати Грузії часів Шеварднадзе Реваз Шавішвілі, президентом Національного банку - Нодар Джавахішвілі, який також займав цей пост при першому Президентові країни.

Генеральним прокурором стане адвокат Арчіл Кбілашвілі, директором національного центру іспитів - Майя Міміношвілі. Пост спікера парламенту Грузії уготований главі Республіканської партії країни Давиду Усупашвілі.

Нагадаємо, коаліція Іванішвілі "Грузинська мрія" виграла парламентські вибори в країні 1 жовтня 2012 р. Засідання нового парламенту країни відбудеться в Кутаїсі - новій парламентській столиці Грузії - 21 жовтня 2012 р.

Читайте також: "Грузинська мрія" не кличе Канделакі в уряд