ua en ru

Якість вакцин в Україні не викликає сумнівів, - експерт

Безпека, ефективність і якість вакцин, які застосовуються в Україні, перевірені і не повинні викликати сумнівів. Про це повідомив доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Сергій Крамарєв.

"Перед реєстрацією вакцини в Україні вона проходить експертизу на імуногенність (ефективність) та безпечність за наданими в Експертний центр МОЗ України документам від виробника. Окрім цього, в Експертному центрі безпечність вакцини, її якість перевіряється лабораторними методами. І тільки після цього вакцина реєструється в країні", - зазначив Крамарєв.

Він також нагадав, що Міністерство охорони здоров'я в останні роки докладає величезних зусиль щодо максимального охоплення щепленнями дітей. "Це і постійне вдосконалення Календаря профілактичних щеплень, і реєстрація, використання вакцин відомих у світі брендів, і пропаганда необхідності вакцинації серед населення, і зусилля по безперебійної поставки вакцин до лікувальних установ. Від відсотка охоплення дітей профілактичними щепленнями (це 90-95%) залежить безпека країни, гарантована відсутність епідемій в країні", - підкреслив Крамарєв.

Він також нагадав, що вакцинуватися проти грипу найкраще у вересні-жовтні. "Але якщо людина належить до групи ризику (імунодефіцитний стан, хронічні захворювання, люди старше 65 років і молодше 2 років), то можлива вакцинація протягом усього сезону грипу. Т.к. імунітет після введення вакцини починає вироблятися вже через 2 тижні. При цьому ризиків менше, ніж захворіти на грип і померти від його ускладнення", - підкреслив Крамарєв.

Читайте також: В Україні охоплення дитячого населення вакцинацією за 11 міс. 2012 виріс на 15-20%, - експерт