ua en ru

Кабмін розширив повноваження Держмитслужби та Мінтрансзв’язку при проведенні митних процедур.

Кабмін розширив повноваження Держмитслужби та Мінтрансзв'язку при проведенні митних процедур. Відповідну постанову від 24 лютого 2010 р. № 177 "Про внесення змін до порядку здійснення митного контролю залізничних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними, у пунктах пропуску через державний кордон" опубліковано на офіційному сайті уряду.

Відтепер повноваження Держмитслужби і Мінтрансзв'язку поширюються не лише на "переадресування, аварії, відчеплення вагонів або дії непереборної сили та повернення помилково направлених товарів (вантажів)", але й на "здійснення митного контролю залізничного рухомого складу (у тому числі порожнього), переміщення товарів (вантажів) у контейнерах з морських торговельних портів у зони митного контролю вантажних митних комплексів". При чому, декларування залізничного рухомого складу (у тому числі порожнього), що використовується для перевезення у міжнародному сполученні товарів (вантажів), пасажирів і для технічного обслуговування ділянок залізниць України, що проходять територією інших держав, здійснюється шляхом подання митному органові в пункті пропуску (пункті контролю) або на прикордонній передавальній станції, або в митному органі за місцем розташування власника транспортного засобу інформації про такі залізничні транспортні засоби та мету їх переміщення (під навантаження, повернення, технічне обслуговування ділянок залізниць України тощо), зазначені у передатній відомості, перевізних документах чи натурному листі.
Митний контроль за переміщенням через митний кордон України залізничного рухомого складу (у тому числі порожнього) здійснюється посадовими особами митних органів шляхом перевірки відомостей, зазначених у документах, що подаються для здійснення митних процедур. Для цілей митного контролю використовується інформація, що міститься в автоматизованому банку даних Укрзалізниці. Порядок подання такої інформації встановлюється наказами Держмитслужби та Мінтрансзв'язку.
Декларування залізничного рухомого складу, що переміщується через митний кордон України як товар на підставі зовнішньоекономічного договору (контракту) купівлі-продажу, міни, оренди (у тому числі приписаних до залізниць інших держав), лізингу тощо, здійснюється у відповідному митному режимі з поданням вантажної митної декларації, заповненої в установленому порядку.