ua en ru

Кабмін заборонив держслужбовцям публічно критикувати органи держвлади

Кабмін заборонив держслужбовцям публічно критикувати органи держвлади Фото: голова Кабміну Арсеній Яценюк

Кабмін затвердив правила етичної поведінки держслужбовців

Кабінет міністрів України затвердив правила етичної поведінки державних службовців. Про це свідчить відповідна постанова №65 від 11 лютого 2016 року, опублікована на урядовому порталі.

Так, встановлюється, що державні службовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, що ґрунтуються на положеннях Конституції України, законодавства про державну службу та запобігання корупції, а саме: служіння державі і суспільству; гідної поведінки; доброчесності; лояльності;політичної нейтральності; прозорості і підзвітності; сумлінності.

Зокрема, лояльність передбачає:

1) добросовісність щодо виконання рішень Верховної Ради України, президента України, Кабінету міністрів України та державного органу, в якому працює державний службовець, незалежно від своїх власних переконань і політичних поглядів;

2) утримання від будь-яких проявів публічної критики діяльності державних органів, їх посадових осіб;

3) коректне ставлення до керівників і співробітників державного органу під час виконання державним службовцем своїх обов'язків.

При цьому політична нейтральність передбачає:

1) недопущення впливу політичних інтересів на дії та рішення державного службовця;
2) відмову від публічної демонстрації політичних поглядів і симпатій;
3) дотримання вимог стосовно обмежень щодо політичної діяльності, встановлених законом стосовно окремих категорій державних службовців;
4) уникнення використання символіки політичних партій під час виконання державним службовцем своїх обов'язків;
5) забезпечення прозорості у відносинах з особами, що виконують політичні функції.

Підкреслимо, що документом впроваджується ведення обліку телефонних розмов та особистих зустрічей з представниками політичних партій, народними депутатами України, суб'єктами господарювання або їх уповноваженими особами, а також надання інформації про такі розмови та зустрічі у порядку, встановленому законодавством про доступ до публічної інформації.

Також вводиться ведення обліку фактів використання транспортних засобів, майна, інших матеріальних та нематеріальних активів, наданих за рахунок фізичних чи юридичних осіб у службових цілях.

Зазначається, що за порушення цих правил державні службовці несуть дисциплінарну відповідальність відповідно до закону.

Нагадаємо, зазначену постанову Кабмін прийняв на своєму засіданні 11 лютого 2016 року. Документ був оприлюднений на сайті уряду сьогодні, 1 березня.