ua en ru

Кабмін вивів окуповані території Донбасу з енергоринку України

Кабмін вивів окуповані території Донбасу з енергоринку України Фото: Різниця перетоків електроенергії враховується окремо за Донецькою та Луганською областям

Цей порядок діє до відновлення конституційного ладу України на Донбас

Кабінет міністрів України вивів операції з купівлі та продажу електричної енергії на тимчасово окупованих територіях Донбасу з загального енергоринку України. Про це йдеться у постанові уряду № 263 від 7 травня 2015 р.

Згідно з документом, Кабмін встановив, що з 1 травня 2015 р. купівля та продаж електроенергії, переміщеної з території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, на іншу територію України та/або з контрольованої території на неконтрольовану територію, здійснюється на контрольованій території оптовим постачальником електроенергії та на неконтрольованій території суб'єктами господарювання, що здійснюють виробництво електроенергії на електроустановках, розташованих на неконтрольованій території та визначених Міністерством енергетики та вугільної промисловості, та/або ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" у Донецькій області і ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" у Луганській області.

Різниця перетоків електроенергії враховується окремо за Донецькою та Луганською областями в точках обліку, які розташовані на контрольованій території.

Електрична енергія, яка виробляється на неконтрольованій території, продається на цій території суб'єктам електроенергетики, які провадять діяльність з передачі електроенергії місцевими (локальними) електромережами та постачання електроенергії за регульованим, та/або споживачам електроенергії відповідної області, та/або іншим суб'єктам господарювання, розташованим у відповідній області, згідно з умовами багатостороннього договору, що укладається між суб'єктами електроенергетики, що провадять діяльність на неконтрольованій території
У документі передбачено, що диспетчерське (оперативно-технологічне) управління виробництвом, передачею, розподілом та постачанням електроенергії і передача електроенергії магістральними та міждержавними електричними мережами на неконтрольованій території здійснюються відокремленим підрозділом ДП НЕК "Укренерго" - Донбаською електроенергетичною системою .

Порядок, механізм та принципи взаємодії суб'єктів електроенергетики, що виникають у зв'язку з виробництвом, передачею, постачанням, купівлею та продажем електроенергії , порядок формування цін (тарифів), компенсації технологічних втрат електроенергії під час передачі, а також розрахунків за електроенергію, послуги з передачі та постачання електроенергії , інші питання регулювання відносин у сфері електроенергетики на неконтрольованій території визначаються багатостороннім договором.

Суб'єкти електроенергетики, що одночасно провадять діяльність на контрольованій та неконтрольованій території, ведуть окремий бухгалтерський облік господарської діяльності на неконтрольованій та контрольованій території.

Розрахунки за електроенергію між суб'єктами електроенергетики, що провадять діяльність на неконтрольованій території, та/або споживачами, які перебувають на неконтрольованій території, виплата заробітної плати, закупівля палива та пально-мастильних матеріалів, здійснення інших витрат, пов'язаних з провадженням виробничої діяльності, здійснюються у грошовій (безготівковій і готівковій) формі та будь-якій іншій формі, ніж грошова, не забороненій законодавством (крім виплати заробітної плати).

Розрахунки за продаж різниці перетоків електроенергії між оптовим постачальником і ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" та ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" на неконтрольованій території здійснюються у безготівковій формі через окремі поточні рахунки зазначених суб'єктів господарювання, відкриті в уповноваженому банку, та поточний рахунок із спеціальним режимом використання оптового постачальника.

Ця постанова набирає чинності з 7 травня 2015 р. та діє до повного відновлення конституційного ладу України на неконтрольованій території.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що Україна поставила до зони АТО газ та електроенергію на 1 млрд дол.

Також повідомлялося, що Міненерго не буде продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці.