ua en ru

Кабмін виступає за скасування спецпенсій, - Розенко

Кабмін виступає за скасування спецпенсій, - Розенко Фото: Павло Розенко

Уряд хоче запровадити трьохрівневу систему пенсійного забезпечення

Кабінет міністрів України виступає за скасування спеціальних пенсій в України. Про це заявив міністр соціальної політики України Павло Розенко у Верховній Раді України під час години запитань до уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Уряд жорстко стоїть на такому принципі, що призначення пенсій має здійснюватись згідно єдиного закону. Система спецпенсій в Україні має бути скасована ", - заявив Розенко.

За його словами, уряд хоче вийти на шлях європейського розвитку пенсійної системи.

"Це шлях запровадження трьохрівневої системи пенсійного забезпечення. Мета нашої сьогодні політики - це розбудова багаторівневої багатокомпонентної пенсійної системи, що дозволить підвищити якість життя наших співгромадян і дозволить виплачувати пенсії з трьох різних джерел: солідарної системи, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення", - заявив міністр.

За його словами, основні напрямки запланованої пенсійної реформи - це: 1) наведення порядку і встановлення соціальної справедливості у солідарній системі; 2) Запровадження накопичувальної системи; 3) Призначення усіх видів пенсій згідно єдиного закону і перехід на єдині принципи нарахування пенсій, 4) Розвиток недержавного пенсійного забезпечення.

"Ми передбачаємо, що накопичувальна система буде обов'язковою для осіб до 35 річного віку і добровільною для осіб старші 35 років до 55 років. Ставка внеску на початку буде складати 2% пенсії, далі вона буде збільшуватись на 1% щороку і досягне 7% до 2022 р.", - заявив міністр.

Нагадаємо, за словами Розенка, солідарна пенсійна система фактично вичерпала свій потенціал.