ua en ru

Кабмін ввів штрафи за перегрузку вантажного транспорту

Кабінет міністрів України сьогодні, 26 червня 2013 р., на засіданні схвалив проект постанови "Про внесення змін до порядку здійснення габаритно-вагового контролю та справляння плати за проїзд автомобільними дорогами загального користування транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові та/або габаритні параметри яких перевищують нормативні", що передбачає штрафи та додаткові санкції для порушників габаритно-вагових характеристик великовантажних транспортних засобів. Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

Згідно з повідомленням, якщо перевищення вагових та габаритних характеристик транспортного засобу складає від 2% до 10% плата за проїзд по маршруту для автоперевізника буде подвійною, від 10% до 40% - потрійною, від 40% і більше - у п'ятикратному розмірі.

"Розрахунок плати за проїзд здійснюється за пройдену частину маршруту по Україні або частину, яку автоперевізник планує проїхати без оформлення відповідного дозволу, при перевищенні хоча б одного вагового або габаритного параметру", - зазначив міністр інфраструктури Володимир Козак.

Також схваленою постановою вводиться обмеження руху в денну пору доби при температурі повітря вище 28 градусів для транспортних засобів фактичною масою понад 24 т і навантаженням на вісь 7 т.

"Це дозволить запобігти утворенню на дорожньому покритті зсувів, колій та інших деформацій. Адже, за попередніми розрахунками, сума збитків дорожньому господарству тільки за літній період при підвищеній температурі повітря складає близько 2 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як заявив раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці на Facebook, в Україні на всіх транзитних трасах будуть встановлені автоматичні системи контролю ваги автомобіля.