ua en ru

Кабмін вніс три автодороги в перелік концесійних об'єктів

Кабінет міністрів України доповнив перелік об'єктів права державної власності, які можуть надаватися в концесію, трьома автошляхами: Львів - Краковець, Ульянівка - Миколаїв - Херсон - Красноперекопськ - Сімферополь і Новомосковськ - Запоріжжя - Мелітополь - Джанкой - Сімферополь. Відповідну постанову Кабміну прийнято сьогодні на засіданні уряду, повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

Як зазначив міністр інфраструктури Володимир Козак, нові траси на цих напрямках потрібні через постійне зростання інтенсивності руху. Зокрема, на сьогодні ділянка дороги М-10 Краковець - Львів на території України є найбільш "вузьким місцем" міжнародного транспортного коридору № 3 (Берлін/Дрезден - Вроцлав - Львів - Київ).

Будівництво нових автомобільних доріг Ульянівка - Миколаїв - Херсон - Красноперекопськ і Новомосковськ - Запоріжжя - Мелітополь - Джанкой - Сімферополь необхідно, оскільки влітку і восени через невелику пропускну здатність існуючих доріг, що мають дві смуги руху, на окремих ділянках виникають затори.

На кожну з цих автомобільних доріг вже розроблена проектна документація. Передбачається, що орієнтовна вартість будівництва дороги Львів - Краковець протяжністю 84,4 км становитиме 4,3 млрд грн, Ульянівка-Миколаїв-Херсон-Красноперекопськ протяжністю 533 км - 24,2 млрд грн, Новомосковськ-Запоріжжя-Мелітополь-Джанкой-Сімферополь (475 км) - 21,4 млрд грн. Очікується, що проїзд для автомобілів коштуватиме від 30 коп до 1 грн за км в залежності від виду транспортного засобу та умов реалізації кожного окремого проекту. При цьому забезпечений альтернативний проїзд по напрямках нових залізниць.

Після внесення зазначених проектів до переліку об'єктів концесії почнеться підготовка документації для проведення конкурсу на залучення концесіонера для будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг, які будуть узгоджуватися з Кабміном.