ua en ru

Кабмін затвердив три порядки щодо інвестиційних проектів з видобутку вуглеводнів

Кабінет міністрів України затвердив три порядки щодо інвестиційних проектів , якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини. Про це йдеться у постанові уряду № 838 постанова від 7 листопада 2013 р.

"На виконання підпункту 263.9.2 пункту 263.9 статті 263 Податкового кодексу України Кабінет міністрів України постановляє затвердити... порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів (програм, договорів), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини; порядок визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини; порядок здійснення контролю за виконанням інвестиційних проектів (програм), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини", - йдеться у документі.

Так, порядок відбору та затвердження нових інвестиційних проектів(програм, договорів), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини визначає механізм відбору та затвердження нових інвестиційних проектів, що характеризуються погіршеними гірничо-геологічними умовами (важковидобувні) або виснаженістю в процесі розробки в попередніх періодах, на окремих діючих свердловинах після капітального ремонту, свердловинах, що відновлюються з числа ліквідованих, нових свердловинах чи групах свердловин, що розташовані на таких ділянках надр.

Дія цього порядку поширюється на підприємства, частка держави у статутному капіталі яких 25% та більше та господарські товариства, 25% та більше акцій (часток, паїв) яких знаходиться у статутних капіталах інших господарських товариств, контрольним пакетом акцій яких володіє держава; а також дочірні підприємства, представництва та філії таких підприємств і товариств.
Ділянками надр (родовищ, покладів), що характеризуються погіршеними гірничо-геологічними умовами (важковидобувні) або виснаженістю в процесі розробки, визнаються ділянки, вилучення запасів вуглеводневої сировини з яких ускладнене наявністю хоча б одного з таких критеріїв:

- залягання нафти в пластових умовах є високов'язким (з динамічною в'язкістю в пластових умовах понад 30 мПа°с);

- колектори відповідних ділянок надр, у яких розміщені запаси вуглеводневої сировини, є низькопроникними (менше 0,05 кв. мкм для нафти і менше 0,02 кв. мкм для природного газу);

- запаси нафти локалізовані в нафтових облямівках і підгазових зонах нафтогазоконденсатних родовищ з висотою нафтового покладу менш як 30 м і шириною не більш як 200 мв;

- ступінь вироблення початкових видобувних запасів нафти становить понад 80% і природного газу - понад 85%;

- середня обводненість продукції нафтових покладів становить понад 80% за умови вилучення понад 60% початкових видобувних запасів;

- у покладах газу з активним водонапірним режимом вилучено понад 40% початкових балансових запасів газу;

- у газоконденсатних покладах з початковим вмістом конденсату в пластовому газі понад 200 г/куб. м вилучено понад 40% початкових балансових запасів газу;

- газоконденсатні поклади з початковими балансовими запасами газу становлять менше 0,5 млрд куб. м.

Другий порядок - порядок визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини встановлює механізм визначення додаткових обсягів вуглеводневої сировини, видобутих в результаті виконання діючих або нових інвестиційних проектів (програм, договорів), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини, на ділянках надр (родовищах, покладах), що характеризуються погіршеними гірничо-геологічними умовами (важковидобувні) або виснаженістю в процесі розробки в попередніх періодах, на окремих діючих свердловинах після капітального ремонту, свердловинах, що відновлюються з числа ліквідованих, нових свердловинах чи групах свердловин, що розташовані на таких ділянках надр.

"Додаткові обсяги вуглеводневої сировини, видобуті в результаті виконання діючих або нових інвестиційних проектів, визначаються платниками податків, які виконують діючі або нові інвестиційні проекти, і використовуються для визначення податкових зобов'язань щодо плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Додаткові обсяги вуглеводневої сировини, видобуті під час виконання діючих інвестиційних проектів, розраховуються як різниця між фактичними обсягами видобутку вуглеводневої сировини та базовими обсягами, які були встановлені згідно з чинним законодавством відповідним органом виконавчої влади для таких ділянок надр (родовищ, покладів) та/або об'єктів ділянок надр на момент початку реалізації таких інвестиційних проектів", - йдеться у документі.

Третій порядок - порядок здійснення контролю за виконанням інвестиційних проектів (програм), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини визначає процедуру здійснення контролю за виконанням інвестиційних проектів (програм), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини на ділянках надр (родовищах, покладах), що характеризуються погіршеними гірничо-геологічними умовами (важковидобувні) або виснаженістю в процесі розробки в попередніх періодах, на окремих діючих свердловинах після капітального ремонту, свердловинах, що відновлюються з числа ліквідованих, нових свердловинах чи групах свердловин, що розташовані на таких ділянках надр.

"Контроль за виконанням інвестиційних проектів (програм) здійснюється центральними органами виконавчої влади в межах повноважень, визначених законами України", - йдеться у документі.

Основними критеріями контролю є:

- дотримання показників інвестиційного проекту (програми);

- виконання зобов'язань, визначених договором про спільну діяльність;

- фактичні обсяги видобутої за звітний період вуглеводневої сировини на окремому об'єкті та на всіх об'єктах у межах однієї ділянки надр;

- сплачені за звітний період податки і збори (обов'язкові платежі) на окремому об'єкті та на всіх об'єктах у межах однієї ділянки надр.