ua en ru

Кабмін затвердив програму підвищення безпеки на дорогах до 2020

Кабмін затвердив програму підвищення безпеки на дорогах до 2020 Фото: засідання Кабміну (РБК-Україна)

Очікується, що реалізація програми знизить показники смертності на дорогах

Кабінет міністрів України затвердив державну програму підвищення безпеки дорожнього руху в країні на період до 2020 року. Відповідне рішення є в розпорядженні РБК-Україна.

В обґрунтуванні необхідності прийняття програми зазначено, що в Україні рівень смертності та травматизму внаслідок ДТП є одним з найвищих в Європі, а рівень організації безпеки дорожнього руху, за даними звітів ВООЗ та інших інститутів, залишається вкрай низьким. За період 2011-2016 років в Україні зареєстровано 1,7 млн ДТП з потерпілими, в яких загинули 26,7 тис. і травмовано 210,4 тис. осіб.

В 2016 році було зафіксовано зростання кількості ДТП на 5,1% і травмованих осіб на 6,4% порівняно з 2015 роком. Особливо тривожним є те, що 42,6% загиблих в ДТП у 2016 році - пішоходи і велосипедисти. Велике занепокоєння викликає і те, що за останній 6-річний період на дорогах України загинули 1,4 тис. дітей у віці до 18 років. ДТП в Україні є першою за поширеністю причиною смерті молоді у віці від 15 до 24 років і другою за поширеністю причиною смерті дітей у віці від 5 до 14 років.

Велика кількість жертв ДТП і також впливає на економіку і сферу охорони здоров'я в Україні. За розрахунками експертів Світового банку, соціально-економічні втрати від дорожньо-транспортного травматизму оцінюються в 4,5 млрд доларів, що становить приблизно 3,4% ВВП (в розрахунках на 2014), включаючи витрати, пов'язані з пошкодженням майна та зниженням продуктивності праці, і людські втрати.

Передбачається, що реалізація програми сприятиме зниженню до 2020 року кількості загиблих та травмованих на 30% порівняно з 2016 роком, а також наближенню безпеки дорожнього руху до середньоєвропейського рівня. Зокрема, очікується, що показник загиблих у ДТП на 100 тис. населення скоротиться з 8,0 (2016) до 4,0 (2020).

Відзначимо, програма також передбачає ряд заходів - від будівництва безпечних переходів і острівців безпеки до встановлення 15 тис. нових знаків, а також більш ретельний контроль стану здоров'я водіїв.

Фото: держпрограма підвищення безпеки дорожнього руху

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Кабміні вивчать питання про скасування жовтого сигналу світлофора.